Gyermeknapi fesztivál Gyimesközéplokon

Több éves szünet után nagy örömünkre idén június 1-jén ismét megvalósult a korábban már hagyományosnak számító gyermeknapi fesztivál Gyimesközéplokon. A rendezvény reggel 9:00 és 17:00 óra között zajlott. A sűrű és tartalmas program a Mária-Magdolna templomban magyar nyelvű szentmisével kezdődött.

A Bacoi Gabriel hagyományőrző és Airizer Andrea tanárnő kíséretében a legtávolabbról, Lábnyikról érkező moldvai csángómagyar delegációt igen megtisztelő, kiemelt helyre ültették a szervezők, dicsérve az időben való megérkezés érdekében szükséges nagyon kora-hajnali felkelés kellemetlenségét vállaló gyermekek hozzáállását. A szentmise keretei között fellépett egy erre az alkalomra a fesztiválon részt vevő csoportok egy-egy tagjából létrehozott alkalmi énekkar is.

Egy nagyon régi pünkösdváró éneket adtak elő úgy, hogy az egyes szakaszokat egy-egy énekes egyedül énekelte, a refrént pedig közösen. Az írott és hangzóanyagból otthon egyénileg készülő énekesek közös produkciója nagyon szépen sikerült!A szentmise után 10:00 órától a templom szomszédságában álló új sportcsarnok előtt közös csoportkép készült a népviseletbe öltözött gyermekseregről, majd a néptánc-előadások következtek a kicsi, a helyiek szóhasználatában „megállói” melléknevet is viselő kultúrotthonban.Ezen a következő táncegyüttesek léptek fel: a Lábnyiki Hagyományőrző Tánccsoport, a Kosteleki Magyar Ház csoportja, a gyimesbükki Csalóka táncegyüttes, a gyimesközéploki Magok Táncegyüttes, a gyimesfelsőloki Kesice Táncegyüttes, a hidegségi Forró Gyüngyök és a háromkúti Háromkút Táncegyüttes.

A gyimesi muzsikát a helyi Virics zenekar és Görbe Gyopár, a moldvait pedig a pusztinai Bálint Róbert, és a balánbányai Gál Arnold és Gál Bence testvérpáros biztosították. (A fellépők mintegy fele, a gyimesbükki, a háromkúti, a kosteleki és a lábnyiki csoportok az MCSMSZ kötelékében működnek)Pontosan délben a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes nagysikerű mesekoncertje következett, melynek címe: Eszes Gyurka és az ezmók. Az ebéd elfogyasztása után mindenféle játékos, illetve kézműves tevékenységen vehettek részt a gyerekek, a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola udvarán.Délután került sor a Márton Áron sportcsarnokban a néptáncegyüttesek közötti barátságos focibajnokságra, melyen a lábnyiki csapat végül a házigazdák mögött a második helyezést érte el, nagy feltűnést keltve nyugodt és hatékony csapatjátékával, különösen az első mérkőzése alatt, amikor több, mint tíz találattal bizonyult jobbnak ellenfelénél.A rendezvény záróakkordja egy igazi Tatros-menti serketánc volt, amelyben a gyimesi és moldvai gyermekek közösen táncolták el rendre egymás legkedveltebb táncait, aztán ahogy az árnyékok elkezdtek kint egyre hosszabbra nyúlni, mindenki elindult haza.

A rendezvény, amely egyúttal a a XVIII. Hargitai Megyenapok programsorozat része is, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és Hargita Megye Tanácsa szervezésében Gyimesközéplok község Polgármesteri Hivatala, a Gyimesközéploki Plébánia, a Gyimesközéploki Kultúrotthon, és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg. Társszervezője a gyimesközéploki Gróf Majláth Gusztáv Károly Egyesület.Köszönjük a szervezőknek a meghívást és a szíves vendéglátást! Külön köszönjük kollégánk Varga Zsuzsanna gyimesi hagyományőrző kiemelkedő szervezői és házigazdai munkáját! Reméljük, a több éves szünet után immár normális üzemmód szerint lesz folytatás!

Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

2022 07 28