II. Nyelvi Tábor Lábnyikban

2022.07.19 és 07.24 között idén második alkalommal zajlott moldvai csángómagyar és székely gyermekek számára szervezett nyelvi tábor az MCSMSZ lábnyiki táborközpontjában. Ebben a táborban négy csángó és egy székely településből negyven gyermek és ifjú vett részt. A középiskolások Diószénről, Szászkútról illetve Kézdiszentkeresztről érkeztek, őket kiegészítette 6 gimnazista fiatal Klézséről illetve Bákóból. Három véletlenszerűen kialakított csoportban dolgoztak a gyerekek, minden csoportban volt 2 fiatal vezető a Szászkútról érkező Hozó Benadett, Szurkos Johanna és a dioszéni Demes Kinga, Trombitás Norbert pedagósusok mellett. Két különböző tájegységről származó gyerekek találkozása számos fejlesztő tényezővel bírt. Elsősorban mindkét gyerekcsoport, úgy a moldvai csángó, mint a székely gyermek másként beszéli a magyar nyelvet. Köztudott, hogy a csángó gyereknek nehézség a magyar nyelv használata, bizonyos értelemben hasonló módon nehézséget jelent a román nyelv használata a székely gyermekeknek. De életkoruknak köszönhetően barátkoztak, kíváncsiskodtak, játékokat gyártottak, helyeket fedeztek fel, mindezt nem lehet kommunikáció nélkül! Így kellett a közös nyelv. Hihetetlen gyorsasággal sikerült a gyerekeknek a hétköznapi fogalmakat, kifejezéseket, szófordulatokat elsajátítani, passzív szókincsüket aktivizálni. Másrészt a közös beszélgetések, éneklések, táncházak során rájöttek arra, hogy mennyire különbözőek, de ugyanakkor mégis hasonlóak tájegységeik dalanyaga, tánclépése, családokon belüli, ünnepközökhöz kapcsolódó szokásaik. Konkrét példa rá a „Futásfalvi nagy hegy alatt” című népdal eléneklése után a gimnazista csángó lányok egy majdnem ugyanolyan szöveggel, de teljesen különböző dallammal énekelték el a saját népdalukat. Ez a felnőttnek, szakembernek természetes jelenség, de annál meghökkentőbb az ott táborozó gyerekeknek, és annál nagyobb tanulási helyzet nincs, mint amikor valamit a gyerek önmaga megtapasztal. Ez ott megtörtént!

A tábor során a körmön fonás, a tű nemezelés alap lépéseit tanulhatták meg Gábor Judit és Kádár Tünde székelyföldi pedagógusoktól, amelyek során a gyermekek emléktárgyakat, ajándékokat készítettek, a csuhé figurák készítésének, az üvegírás technikájának fortélyait Szilágyi Anita magyarfalusi pedagógus mutatta be a gyerekeknek, ugyanakkor Hozó Bernadett által vezetett mesefeldolgozáson vettek részt interaktívan, aminek különleges végkifejlete a délutáni „színjátszás” volt. Minden csapatnak különböző nehezítéssel kellett a mese történetét színre vinnie. A gyerekek visszajelzéséből ez volt a tábor egyik csúcspontja, nyelvi fejlesztés szempontjából kétségkívül a leghatékonyabb, társas kapcsolatok szerveződésében a legfontosabb! A jelenet kitalálása, begyakorlása, jelmezek elkészítése csakis kizárólag az ők feladatuk volt. Fejlődött szocializációs képességük, gátlásokat léptek át, tehetséges kreativitásuk kibontakozott. A hét folyamán számos szórakoztató tevékenységben, csapatjátékban volt részük, mint például a vizes csúszda, számháború, kómás hangya, vízi csata, séták, szabadtéri mozi, stb

Esténként népdalokat énekeltek, tanítottak a gyerekek egymás tájegységükből, ezt a székelyföldi kollégák szakszerű koordinálása mellet Duma Dániel Klézsei pedagógus is segítette, az esti táncházakban meg már egyre nagyobb szerepet kaptak az MCSMSZ saját zenészképzésünkben nevelkedő fiatal zenészei, mint pl Bortó Norbert bákói diák, de hatalmas lelkesedéssel és tudással muzsikáltak Szilágyi Viola és Samu, valamint Bálint Róbert, az est hangulatát Szilágyi Dániel valamint Anita és Réka is erősítette.

A tartalmas, programokban gazdag hét során új barátságok is születtek a három falu gyermekei közt, és reményeink szerint az együtt táncolás, éneklés, zenélés során olyan élményben részesültek, ami tovább viszi őket ezen az úton az elkövetkező években is, életük természetes velejárója lesz. Mindezért hálás köszönet a támogatónak: Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, Magyarország Kormányának.

Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

2022 08 04