Moldvai hagyományőrzők Gyimesközéplokon

Az elmúlt hétvégén (július 21-24) zajlott Gyimesközéplokon a 46. Tatros Forrásánál Csángó Fesztivál, mely az ország legrégebbi, folyamatosan megtartott népzenei és néptáncos fesztiváljai közé tartozik, s melynek idén jelentősen kibővült a kínálata, regionális focibajnokság, gasztro-nap, tűzijáték, népzenei és néptáncos előadások, koncertek is színesítették, de részét képezte a Mária-Magdolna napi búcsú, valamint a 25. Gyimesi Népzene- és Néptánctábor megnyitója is.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a Dobos Rózsa által vezetett külsőrekecsini Félöves Hagyományőrző Csoport és a Legedi László István által vezetett klézsei Küs Klézse Szárnya Hagyományőrző Csoport, valamint a Varga Zsuzsanna által vezetett gyimesbükki Csalóka Néptáncegyüttes által képviseltette magát a hagyományőrző csoportok vasárnapi gálaműsorában. Az őket kísérő zenekarokban Legedi László István és Görbe Gyopár oktató-muzsikusok mellett örvendetes módon egyre több hangszeres népzenét tanuló tanítványuk is fontos szerepet játszik.

A gálaműsor előtt a csoportok meglátogatták a gyimesközéploki tájházat és aztán magyar nyelvű szentmisén is részt vettek.

Köszönjük szépen a szervezőknek a meghívást és a szíves vendéglátást!

Fotók: Ambrus Róbert, Ádám Gyula, Kádár Elemér

2022 07 25