Fellépés és táncház Szamosújváron!

Május 13-án és 14-én egy huszonkét főt számláló csángómagyar delegáció, Legedi László István és ifjú klézsei népzenész tanítványai, valamint a Benke Paulina által kísért budai, klézsei és somoskai ifjú táncosokból verbuválódott közös csoport részt vett a 26. Nemzetközi Néptáncfesztiválon, Szamosújváron. 

A kis csapat pénteken, 13-án reggel indult útnak és a Békási szoros és a Gyilkos tó villámgyors megtekintése után a Maros völgyén lefele haladva utazott tovább Szászrégenig, majd a mezőségi Tóvidéken áthaladva épp időben érkezett a híres erdélyi örmény fővárosba, hogy részt vehessen a Téka Alapítvány udvarán az elhunyt mezőségi népzenészek emléke előtt tisztelgő emlékoszlop avató ünnepségén. Ezután következett a városközpontban felállított szabadtéri színpadon egy gálaműsor, amelyben a fesztivál negyed-évszázados történetében először lépett fel egy moldvai csángómagyar csoport is.

Aznap éjszaka az ötven évvel ezelőtt útnak indult néptáncmozgalom, a táncház szülőfalujában, Széken volt a szállás. Innen indultak vasárnap reggel honismereti túrára, előbb Széken, aztán Szamosújváron, majd déltől egy könyvbemutató következett: a moldvai magyarság nagy barátja, Harangozó Imre néprajzkutató Napkeleti kalászat c. kötetének bemutatója, amelyen több moldvai csángómagyar archaikus népi ima is elhangzott.

Ezt délután egy hosszú felvonulás követte Szamosújvár nemrégiben épült magyar tannyelvű líceumától a városközpontig, ahol ismételten színpara léptek a moldvai táncosok és zenészek is. Ezúttal az esti táncházban is szerepet kapott a moldvai csapat: a bálványoscsabai és vajdakamarási hagyományőrzők bemutatója után ők kezdték meg a hajnalig tartó táncmulatságot, szolgáltatva a zenét és vezetve a táncokat, fergeteges sikerrel. Rövid alvás után vasárnap reggel a csodatévő ikonja miatt messze-földön híres füzesmikolai kolostor meglátogatása zárta a kulturális ínyencségekben bővelkedő programot és a fáradt fiatalok, a nem kevésbé fiatalos.

Fotók: Berszán-Árus György

2022 05 18