II. Utánpótlásképző Zenésztábor, Lábnyik

A nyári nagyvakáció első hetén másodjára szerveztük meg Lábnyikban az utánpótlásképző zenésztáborunkat. 67 gyerek vett részt az intenzív hangszeroktatáson, amit énekoktatás és kézműves foglalkozások színesítettek. Igyekeztünk olyan gyerekeket meghívni a táborba, akik már valamilyen szinten játszanak furulyán, kobzon vagy hegedűn. Tanév közben részt vettek a rendszeres furulyaoktatáson, amelyet Kovács Gábor tartott 6 faluban, illetve Legedi László István tanítványai, aki már évek óta oktat furulyát több faluban. Az előző évi táborunkban többen elkezdtek kobzon vagy hegedűn játszani, őket is visszahívtuk, hogy tovább folytathassák az elkezdett munkát. A következő településekről érkeztek a gyerekek: Lujzikalagor, Trunk, Diószén, Pokolpatak, Nagypatak, Klézse, Somoska, Dumbravén, Külsőrekecsin, Magyarfalu, Székelykeresztúr, Gyergyószárhegy, Brassó, Kovászna – Lábnyikból is naponta bejárt a táborba 12 gyerek.

A délelőtti és délutáni hangszertanuláson nyolc oktató foglalkozott a gyerekekkel kisebb-nagyobb csoportokra osztva őket. Furulyát tanított Legedi László István, Hodorog András, Melkuhn Róbert és Kovács Gábor. A kobzos gyerekcsoportokkal Csibi Szabolcs és Lőrinczi Zsolt foglalkozott, a hegedűsökkel pedig Draskóczy Lídia és Zsabokorszky Ferenc. A hangszeroktatás mellett a táborlakók énektanuláson is részt vettek, amit a trunki hagyományőrző kollégánk, Ghiur Apistoaei Paulina vezetett. Természetesen sok-sok játékra és kézműveskedésre is jutott idő a tanulás mellett. Változatos gyermekjátékokkal, különböző kézműves technikákkal ismerkedhettek meg Both Bernadette, Péntek Zsuzsa és Bejan Gabriella jóvoltából. A napot minden este táncház zárta, ahol a haladók már felsorakoztak a zenészek mellé néhány dallamot eljátszani, a többiek pedig vidáman járták a táncokat.

Gyorsan elrepült a hét, szinte észre se vettük, hogy mikor és hogyan, de következett az ünnepélyes zárás, a gálaműsor. Egymást váltva léptek fel a csoportok, büszkén mutatták be a héten tanultakat, zenéltek, énekeltek, majd az esti táncházban igazán mullattak. Nehéz volt az elválás vasárnap, barátságok mélyültek el, új barátságok születtek a tábor alatt. Bízunk benne, hogy sikerül hagyományt teremteni, évente megszervezni a zenésztábort és lassan-lassan felnevelni egy olyan generációt, aki megtanulja, továbbviszi a moldvai ének- és táncdallamokat.

 

2017 06 25