Kisebbségek Estje Bákóban

2008. december 13-án harmadik alkalommal került megrendezésre a “Kisebbségek Estje” elnevezésű rendezvény Bákóban. A bákói Prefektúra nemzeti kisebbségek civil szervezeteivel közösen szervezte az idei rendezvényt, melyen társszervezőként a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége is részt vett. Ez alkalommal (a Szeret menti Népdalvetélkedő gálájának nyomdokaiban) a bákói George Bacovia Színház adott otthont az eseménynek.
A délután öt órakor kezdődő program magában foglalta a régióban élő kisebbségek kiállítását, a kisebbségi szervezetek képviselőinek prezentációját tevékenységükről, illetve egy hosszabb lélegzetű színpadi gálaműsort.
A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének kiállítását Nyisztor Tinka rendezte be, elfogultság nélkül kijelenthetjük, a legszebb és legszínesebb asztallal rendelkeztünk! A csángó szőttesek, szakirodalom mellett helyet kaptak a Szövetség asztalán jellegzetes csángó ételek, a falakat pedig a pusztinai fotótábor csodálatos felvételei díszítették. Solomon Adrián MCSMSZ elnök fényképekkel gazdagon illusztrált rövid előadásában mutatta be a Szövetség tevékenységeit.
A színpadon felléptek a német, az olasz, a cigány kisebbségek csoportjai, bákói középiskolások színpadi műsorában az együttélés képei elevenedtek meg. A műsor zárószámaként a pusztinai és csíki csángó hagyományőrző gyerekek és felnőttek léptek színpadra. A csík falusi gyermekek szépen összeállított műsorral érkeztek, énekeltek, táncoltak. A pusztinaiakat Nyisztor Ilona és tanítványai, illetve a Szent István Egyesület énekcsoportja képviselte. Nyisztor Ilona magyarul és románul is köszöntötte a közönséget, majd maga is énekelt két szép csángó éneket. A pusztinaiak (felnőttek és gyermekek is) szép ének-összeállítást adtak elő, majd a gyerekek tánca következett. Az est zárásaként az MCSMSZ tagjai fenyőággal díszített gyertyákat adtak a jelenlévőknek, melyet meggyújtva mindenki közösen énekelt egy szép román nyelvű karácsonyi éneket.
Köszönjük Nyisztor Tinkának, Nyisztor Ilonának, Tamás Tündének és a csíki gyermekeknek a közreműködést!

 

 

2008 12 15