Táncházak Moldvában

Moldvában, a csángómagyar falvakban is lassan megszűnnek a hagyományos táncalkalmak, ahol összegyűlve énekeltek, táncoltak, meséltek az emberek. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy lehetőséget teremtsünk a fiatalabb generációnak, hogy még első kézből tanulhassa meg azokat a táncokat, azt a népdalkincset amelyet a szüleik, nagyszüleik még tudnak. A rendszeresen szervezett táncházak alkalmával nemcsak megtanulják a fiatalabbak az idősebbektől ezeket a táncokat, énekeket, hanem értékelni is megtanulják ezt az archaikus kultúrát.

Táncház Bogdánfalván

Táncház Somoskában

ncházak Külsőrekecsinben

Táncház Máriafalván

IMG_5725Kortárs világunkban hagyományt őrizni nem kis feladat nekem elhihetik, de ha kételkednek a szavamban, kérdezzék meg a  Moldvai Csángómagyarok Szövetségének valamelyik munkatársát, biztosan igazolni fogja állításomat.

Folklórt őrizni nem azért nehéz, mert izgalmasabb a dubstep, (de többek között azért is) , hanem mert élővé kell tenni olyan hagyományt, ami évszázadokig meghatározta egy közösség életét,  és azt most valami, például a dubstep vagy  hasonló felülírja.

Hát ez a világ rendje, ezzel sajnos egyet kell értenem, mert még mindig egymásnak kínálnák a banánt a banánfáról.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a táncházak kiemelt fontosságával, a régi emlékek visszaszerzésére, és e köré szerveződő életélmények visszaállítására tesz kísérletet,  mert múlt nélkül nemcsak ember nem létezik, hanem egyetlen közösség sem. IMG_5729

Így próbálnak meg hagyományt teremteni újra és támogatni, a még élő, létező csángó közösségekben, mint Máriafalva, Csík falu, Külsőrekecsin, Somoska, Bogdánfalva, Bakó, csak, hogy a legutolsó élmények helyszíneit érintsem.

Máriafalva számomra személyes ügy, ott tanítok immár két éve.

A legutóbbit, a falu életében az első táncházat februárban tartottuk, szintén az MCsMSz támogatásával. Arról írtam egy nagyobb lélegzetű beszámolót, a lelkes olvasó könnyen utána tud nézni annak.

IMG_5743Második próbálkozásunkat a falu búcsús ünnepéhez kötöttük, október első vasárnapjára, mert ilyenkor ünnepi hangulatban van a falu, és a hagyományos táncok megélése nem esik olyan messze a hétköznapoktól.

Terveinket csak az időjárás veszélyeztette, nevezetesen, hogy ne essen az eső, mert akkor járhatatlan az út, és nehezebben kimozdíthatók az emberek. Természetesen egész nap szakadó eső volt, de mi azért nem adtuk fel.

Marcel, a helyi deák, vagyis kántor vendégül látta az egész „stábot” vagyis a zenekart, akikkel bevonultunk. A Petőfi- programos hegedűsünktől, külön az alkalomra ide citált szentgyörgyi zenészeiken át bennünket, MCsMSz-es dolgozókat.

Helyi szokás szerint vendégül látni idegeneket felér egy áldozathozatallal, és mi ezt természetesen nem utasíthattuk el. Még erről az ebédről hosszú oldalakat tudnák írni, de nem akarok elveszni a részletekben.

IMG_5750Aztán a kiadós ebéd után levonultunk az esőben, sárban a zenekarral a helyi „caminbe” vagyis kultúrháznak nevezett terembe, ahol elkezdhettük a táncházat.

Ahol nincs semmi, ott a semmi van – idézem kényszeredetten magamat, és csak arra szeretnék utalni, hogy ebben a faluban évtizedek óta (és maradjunk az évtizedeknél) nem történt sok minden.

Először látnak a faluban nagybőgőt, hegedűt talán már láttak, a furulyát meg ismerik.IMG_5752

Mi meg először látunk serifes öltözetű fiatalembert, aki ugyan csak vendégségbe jött a faluba, de kíváncsi azért a táncházra.

És jönnek, gyerek, öregek, anyukák, és még fiatalok is. Nincs veszve minden.

A moldvai zenében az a csodálatos, hogy bevonz, körbe visz és eláraszt mindent.

Nem lehet veszni hagyni!

Czimbalmos Márta

Szászkúti táncház

Szászkút közigazgatásilag Szászkútvásárhoz tartozik, melynek egykori szász lakói szőlőműveléssel foglalkoztak. A települést egykoron református közösség lakta, azonban a 19. század végére a többségi katolikusokhoz asszimilálódtak. Az utolsó lelkészi szolgálatot végző személy, Dobay György, tanítói oklevéllel érkezett haza szülőfalujába, és itt szolgált 1897-ig. Sírja a település egyik szűk utcájának végében található, melyet 2016 folyamán néhány jó szándékú helybeli önkéntes felújított, hogy továbbra is fenn maradjon a falu számára az utolsó lévita lelkész emléke.

Az elmúlt két évben sikerült egyre több szászkútit bevonni a különböző programjainkba. 2016 szeptemberében pedig megalakult a Szövetség helyi szervezete is Szászkúton egy kis lelkes csapat részvételével. Ez a csapat 2017. május 6-án első alkalommal szervezett táncházat a falubeliek számára a táncház programunk keretén belül. Kibéreltek egy építés alatt álló házat, szépen kidíszítették és pálinkával meg kaláccsal várták az érkező vendégeket. A jókedv mellé moldvai csángó zenét biztosított Ségercz Ferenc és bandája. Igazi táncházas mulatság alakult ki, ahol a gyerekek a zenészek furulyajátékát figyelték, majd kézbe vették, és bátran gyakoroltak a szünetekben, míg a felnőttek tanácsoltak, táncoltak és önfeledten nevetgéltek.

Estére elkészült a galuska és a sült is. Az asszonyok gyorsan megterítettek, mindenki leült enni. A vacsora végeztével folytatódott a mulatság, ami egész éjfélig kitartott. Biztosan mindenki számára nagy élmény volt az első táncház, melyet reményeink szerint, még több is követ, hiszen egy ilyen tiszta, jó szándékú és lelkes csapatot továbbra is bátorítani kell, hogy minél több rendezvényen részt vehessen. Ez által válik élővé a moldvai csángómagyar kultúra Szászkúton is.

Pokolpataki táncház

A helyiek kérésére, 2017. május 7-én szintén első alkalommal szerveztünk táncházat Pokolpatakon, a falubúcsú alkalmával. Este 5 órától kezdődő táncház helyszíne a futballpálya volt, melyet előző este a helybeliek előkészítettek. Lenyírták a füvet és az iskola takarítójával megegyeztek, hogy áramot szolgáltasson a hangosításhoz. A polgármester biztosította a hangosítást, míg a helyi plébános székekkel, illetve padokkal járult az eseményhez, melyről elmondható, hogy a falu apraja-nagyja kivette a részét a szervezésből. Míg a zenészek hangoltak, addig nagy izgalom közepette várta mindenki, hogy elkezdődjön a mulatság. Végül reményünk beigazolódni látszott. Mindenki önfeledten táncolt, hujjogtatott, részese lett egy olyan eseménynek melynek jövő ilyenkor, reményeink szerint, folytatása is lesz.

2017 10 28