V. Szeret menti Népdalvetélkedő – Bákó

A csángó népi kultúra igazi ünnepe volt a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által a 2008. november 22-i szombaton megrendezett népdalvetélkedő.
Tekintettel arra, hogy már ötödik alkalommal találkoztak a magyar oktatási programban részt vevő falvakból a legjobb torkú énekes gyermekek, ezúttal a megyeszékhelyen, “a városon gyűltünk”. Nagy izgalommal vártuk, hogy sikerül ez a nap, hiszen sosem volt egész napos magyar kultúrprogram ebben a legalább negyedrészben csángók lakta nagyvárosban.
Már kora reggel nagy volt a nyüzsgés a verseny helyszínén. Sorban érkeztek a falvakból a gyermekek és az őket kísérő tanárok, szülők, a szurkoló diáktársak. Csíkszeredából és Kostelekről autóbusszal érkezett egy sereg fiatal, szintén buszt fogadtunk a somoskai, klézsei, budai résztvevők beszállítására. Délelőtt tíz órára már megtelt élettel a verseny helyszínéül szolgáló iskola. A bőséges reggeli után sorban tűntek fel az öltözőből a színes népviseletbe bújt apróbb és nagyobb versenyzők.
Tizenegykor indult a verseny! Ezúttal külön helyszínen énekeltek a kicsik (I-IV. osztályosok) és a nagyok (V-VIII. osztályosok). Mindkét helyszínen a tavalyi győztesek és továbbtanuló diákok éneke nyitotta a programot, bátorítva a versenyzőket. Következtek a szebbnél szebb hangú gyermekek, és énekelték szebbnél szebb dalaikat. A zsűritagok nem győztek kérdezni, talán nem is volt olyan versenyző, akinél megelégedtek a kötelező két ének bemutatásával. Elmondható, hogy igazán jól felkészült versenyzők érkeztek gazdag repertoárral. Míg a zsűri döntött a helyezésekről, jöhetett az ebéd és valami apró varázslatra szakadni kezdett az idei első hó! Ebéd után az izgalmak betetőzéseként következett az eredményhirdetés. Ivánovics Tünde és Fábri Géza, a Mentés Másként zenekar két tagja kis műsorral vezették be a díjkiosztót. Aztán Fábri Géza és Domokos Mária a két zsűri elnöke osztotta meg velünk a gondolatait a verseny kapcsán. És jöttek a gyermekek az ajándékokért helyezésük szerint.
Ki mosolyogva, ki könnyezve, de mindenki büszkén és boldogan vette át díját. Ezúttal a gyermekeket felkészítő tanárok is ajándékot kaptak, sorra jöttek a tanító nénik, tanító bácsik a gyerekek tapsától és ovációjától kísérve.
A délután során ki-ki megtalálhatta a magának tetsző elfoglaltságot. Tanáraink irányítása mellett kézműves foglalkozások voltak, táncolhattak, énekelhettek a gyermekek, a kostelekiek csoportja egyenesen spontán mulatságba kezdett.
Este héttől következett a talán mindannyiunk által legjobban várt esemény, a gála. Hét órára megtelt a bákói színház gyönyörű terme gyermekekkel, tanárokkal, szülőkkel, érdeklődőkkel. Felcsendült az első ének a verseny tavalyi győztesétől, a gajdári Horváth Stefániától. Solomon Adrián a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke nyitotta meg a gálát és folytatódott a csoda! A kosteleki táncosok érett produkciója többször tapsra késztette a nézőket. A diószéni CARASELUL tánccsoport tagjai közül néhányan már nehezen beszélnek magyarul, mégis nagy büszkeséggel és örömmel jöttek és igazán kitettek magukért! A somoskai gyermekek tánca megtöltötte élettel a színpadot. A csíkszeredai továbbtanulók énekkel, mesével, furulyamuzsikával készültek. Színpadra álltak a délelőtti verseny helyezettjei, majd a lészpedi mesemondó legénykék hatalmas derültséget szereztek ízesen előadott humoros történeteikkel.
A megjelenteket köszöntötte Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet, majd a gála végső akkordjai előtt bizony torkunk elszorult az újfalusi (Nicolae Balcescu) Iulian Bucur megindító beszédét hallgatva. A bákói múzeum munkatársa őszintén és büszkén beszélt ősei nyelvéről, kultúrájáról, szívhez szólóan szólt a gyermekekhez, mindannyiunkhoz. Pálinkás Erzsi néni Somoskából hozott énekeivel szárnyára vett bennünket, hogy a gála zárásaként a Mentés Másként együttes tovább repítsen. Fábri Géza kobozjátéka és Ivánovics Tünde énekhangja még sokáig fog a lelkünkben zengeni.

A verseny végeredménye:
I-IV. osztályosok
I. Pustianu Valéria – Pusztina
II. Turbuk Mária – Magyarfalu és Váta Gábor – Kostelek
III. Hodea Francsiszka – Diószén és Sándor Andrea – Lészped
V-VIII. osztályosok
I. Tamás Júlia Roxána – Pusztina
II. László Paulina, László Ioana – Buda
III. Janku Mária – Magyarfalu és Csorba Gyula – Lészped
A zsűri tagjai:
I-IV. osztályosok:
Domokos Mária, Csóti Márta, Bajtai Erzsébet
V-VIII. osztályosok:
Ivánovics Tünde, Nemes Zsuzsa, Fábri Géza

Köszönet a rendezvény sikeres megrendezéséhez nyújtott segítségért:
Füzes Oszkárnak a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetének, aki elvállalta rendezvényünk fővédnökséget! Feleségének, Bajtai Erzsébetnek, aki egész napos aktív jelenlétével segítette munkánkat!
A Domnita Maria Általános Iskolának a verseny helyszínének biztosításáért!
A bákói George Bacovia Színháznak a gálaműsor helyszínének és technikai hátterének biztosításáért!
Dávid Gábornak, Ormosy Leventének, Nagy Szilveszternek dombóvári barátainknak (és keresztszülőknek), akik a verseny díjazásához szükséges ajándékok zömét összegyűjtötték és kiszállították részünkre!
A Hungaroton Recordsnak és az Etnofon Recordsnak a díjazáshoz nyújtott támogatásért!
A Gyepük Népe Alapítványnak és Tündik Tamásnak, akik – többek között – a verseny hanganyagának rögzítését végezték!
Külön köszönet:
A zsűritagoknak lelkiismeretes munkájukért!
A gálaműsorban fellépő csoportoknak, szólistáknak és az őket felkészítőknek színvonalas produkciójukért!
Mindenkinek, aki hozzátett bármit ennek a szép ünnepnek a megszervezéséhez!

Farkas-Ferencz Endre

 

2008 11 26