Solomon Adrián látogatása Svájcban

A svájci Magyar Mérnökök és Építészetek Egyesülete és a Helvécia-Hungária Társaság meghívására Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke 2008. november 30-a és december 6-a közt látogatást tett Svájc gazdasági központjában, Zürichben.

A látogatás apropója szervezeteink már egy ideje fennálló kapcsolata. A közvetlen előzmény több, a fent megnevezett szervezetek svájci magyar tagjainak látogatása Moldvában, ahol megtekinthették Szövetségünk munkáját és egyben első kézből értesülhettek az ottélőket érintő problémákról. Azóta már adományokkal is segítették tevékenységeinket, többek közt a Szociális Program keretében.

Kedden, december másodikán a híres ETH-n, a Szövetségi Műszaki Egyetemen tartott előadást kizárólag magyaroknak ill. magyarul értő személyeknek, mégpedig az említett mérnök egyesület rendezvénysorozata keretében. Az előadást Ugron Gábor, az Egyesület elnöke nyitotta meg, aki Solomon Adriánt barátian üdvözölte a zürichi magyarok körében. A bemutatkozás után az MCSMSZ elnöke fél órában ismertette a moldvai magyarság történetét a szép számban összegyűlt vendégek előtt. Kitért a különféle történelmi értelmezésekre, de a vallás jelentőségére is a csángók történetében. Felhívta a közönség figyelmét a mostani problémákra is, külön kiemelve a nyelvi asszimiláció előrehaladottságát. Megemlítette a svájciak előtt eddig kevésbé ismert jelenséget, hogy miközben a forradalom előtt felülről rendelték el a különálló kultúra erőszakos felszámolását, ma már erőszak nélkül, szinte “automatikusan” történik az asszimiláció. Kitért az oktatással kapcsolatos gondokra is és ezt követően bemutatta a Szövetség által fenntartott oktatási helyszíneket. Az előadás után kérdésekre került sor, majd egy állófogadáson kötetlen formában is folytatni lehetett az eszmecserét.

Csütörtökön Solomon Adrián elnök informális keretben bemutatkozott a zürichi magyar klubban.
A svájci látogatás csúcspontja a Zürich-melléki Feldmeilenben megrendezett Karl Radio de Radiis műveiből álló jótékonysági kiállítás volt. A kiállítást a Helvécia-Hungária Társaság rendezte, a festményeket 2008. december 5. és 7. között mutatták be a Kulturschiene nevű galériában. A bevételek feléből a külsőrekecsini “Gyermekek Házát” kívánják támogatni, mely elkészülése után tanítási helyszínként, tanári szállásként és kultúrközpontként fog működni. A rendezvény védnökei:

Dr. Nagy Erzsébet, berni magyar nagykövet
Anda Gratian, magyar tiszteletbeli konzul Zürichben
Zürichi Háztulajdonosi Egyesület
Magyar Mérnökök és Építészek Egyesülete
Magyarház Alapítvány
Zürichi Magyar Egyesület
Vaudi Magyar Egyesület
Berni Magyarok Egyesülete
Svájci Keresztény Magyar Munkavállalók Szövetsége

 

A kiállítást Marianne Cochran Crespo de la Serna nyitotta meg. A megnyitón jelen voltak a védnökök ill. a védnök-szervezetek képviselői, továbbá több ország küldöttei, így az osztrák és az észt konzul is. Sajnálattal nyugtáztuk, hogy a szintén meghívott román tiszteletbeli konzul nem tudott eljönni.

Összesítve azt kell mondanunk, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és ezáltal a moldvai magyarság sikerként könyvelheti el Solomon Adrián hivatalos útját. Reménykedünk abban, hogy a sok új kapcsolat a jövőben segíteni fogja munkánkat és nem ez lesz az utolsó magvető látogatás a nyugati és a moldvai magyarság összefogása érdekében.

Kovács Kristóf Pál, svájci egyetemi hallgató

2008.12.17.

 

2008 12 17