3. Csángóföldi Nyári Egyetem

2018. augusztus 6-12. között szervezte meg a Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos Társaság és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a III. Csángóföldi Nyári Egyetemet, melyre a Bákó megyei Kosteleken került sor. A III. Csángóföldi Nyári Egyetem az előző két évihez hasonlóan egy olyan hat napos találkozó volt, melyre a Kárpát-medence több régiójából érkeztek résztvevők és előadók (Erdély, Partium, Csángóföld, Magyarország, Felvidék, Kárpátalja). A nyári egyetemek felépítését követve szekcióülések, előadások, ifjúsági kerekasztal-beszélgetések, szabadidős és kulturális programok képezték a rendezvény programpontjait.

Idén az oktatás és a munkaerőpiac kapcsolatát és jövőjét, valamint a Kárpát-medence munkaerőpiacának kihívásait vizsgáltuk két szakmai szekció keretében: oktatási szekció: Nők, család, oktatási innováció; közgazdasági szekció:  A munkaerőpiac a Kárpát-medencében: kihívások, lehetőségek, jövőkép. E két szekció kiegészítette egymást, vizsgáltuk az Európa előtt álló kihívásokat és a magyarságra ható következményeket, különös tekintettel a fiatalok gazdasági migrációjára, változó élethelyzetükre, az előttük álló lehetőségekre, valamint a családalapításra és megmaradásra.

A III. Csángóföldi Nyári Egyetemen összesen több mint 100 résztvevő, előadó és helyi érdeklődő vett részt. Az előadásokat olyan kulturális és szabadidős programok egészítették ki, mint a Vándormozi szabadtéri filmvetítése, a helyi néptáncegyüttes előadása, íjászat, népdaloktatás, hortobágyi viselet és gasztronómiai előadás, reggeli jógaoktatás, népi gyógyászatok, gyógynövény gyűjtés és oktatás, kirándulás.

Sajtóhírek a rendezvényről:

Jó Hírek: http://johirek.ro/cimlap/kostelek-3-csnye/

Erdély.ma: https://www.erdely.ma/3-csangofoldi-nyari-egyetem/

2018 08 12