A tiszta környezetért

Lábnik

Csík falu

Magyarfalu

A gyermekeknek szervezett egészséges életmódról szóló felvilágosító programok mellett fontosnak tartjuk a környezet tisztán tartását is. Fontos tudatni a gyermekekkel, hogy ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, nem elég csupán a testünket tisztán tartani, hanem ugyanakkora figyelmet kell, hogy szánjunk környezetünk tisztaságára is. Már gyermekként meg kell tanulniuk a környezetünket óvni és tisztelni. Amennyiben nem tartjuk tisztán és nem óvjuk, fokozatosan csökken a levegő tisztasága, az egészséges termőföld és betegségforrásokat alakítunk ki magunk körül.

Mivel több moldvai faluban számos rendezvényt szervezünk, tapasztaljuk a falvakban fokozatosan felgyülemlő szemetet, ami csak gyűl, és nem fogy. Ezért kezdtük el „A tiszta környezetért” programot, hogy az itt élő gyermekek figyelmét felhívjuk arra, menyire fontos a környezetünk tisztán tartása, és hogy tudatosságra és cselekvésre neveljük és buzdítsuk őket.

Eddig két faluban, Lábnyikban és Magyarfaluban sikerült megszerveznünk a programot, ahol egy rövid előadást hallgathattak meg a gyerekek a környezetvédelemről és a környezetszennyeződés hatásairól, majd előadás után összeszedtük a szemetet a falu utcáin, miközben beszélgettünk a szemét lebomlásának körülményeiről és idejéről.

Március 8-án Lábnyikban huszonöt lelkes gyerekkel és két magyar tanárával Nagy Portik Katalinnal és Sípos Norberttel találkoztam és egy kis kötetlen beszélgetés után megtartottam a bemutatót, amivel készültem. Kíváncsian és érdeklődően hallgatták az előadást majd kérdésekkel egészítettük ki a meg nem említett információkat. Az elméleti rész után, mindenki kesztyűt és szemeteszsákot kapott és elindultunk szemetet szedni a falu utcáin, egészen a központig. Sikeresnek bizonyult a program és a jól végzet munka jutalmaként a Magyar Háznál az összes lelkes résztvevő pástétomos, lekváros és zakuszkás szendvicset kapott.

Március 9-én Csík faluban huszonkét fős tettre kész gyermeksereg és két tanára, Turzai Orsolya és Ferencz Gábor várt rám, akiknek sikerült az előadást megtartanom és elbeszélgetnünk a program fontosságáról és lényegéről. A gyakorlati részt, a szemétszedést eső miatt el kellett halasztani sajnos, de pótoljuk az elmaradást.

Március 10-én Magyarfaluban volt szerencsém több mint hatvan virgonc gyermek előtt beszélni a programról. Szó volt a környezet tisztán tartásának fontosságáról, lépéseiről, majd versenyt hirdettünk, hogy ki szedd fel több szemetet és ki hagyja legtisztábban a csapat számára kijelölt területet. Öt csapat indult el a falu minden irányába, Puskás Annamária, Kiss Csaba, Bogdán Klára magyarfalusi tanárok, Tremmel Ákos a Petőfi Program önkéntese vezetésével, akikhez további gyerekek csatlakoztak közben, így a szeméttel megrakott zsákokkal már közel száz gyerek érkezett vissza a lerakóhelyre.

„A tiszta környezetért” programot további három településen is szeretnénk megszervezni, majd mind a hat helyszínen legalább még kétszer megismételni, idővel új helyszíneket is bevonni, remélve, hogy a következetesség tartós eredményhez vezet, és a gyermekekben megmarad a tudatosság és a tisztelet a környezetük iránt.

Köszönjük a Helvetia- Hungaria Társaságnak az anyagi támogatást a szociális programjaink megszervezéséhez, hiszen a nagylelkű támogatásaik nélkül nem tudnánk jobb és tudatosabb felnőtteket nevelni a moldvai gyermekekből.

Köszönet illeti a helyszíneken oktató tanároknak is, hogy vállalták a partnerséget és segítettek a program sikeres lebonyolításában.

Szőcs Viktória, szociális felelős

2016 03 10