Balaton

2017. augusztus 21-29. között zajlott Keszthelyen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége szervezésében, a Magyar Nemzeti Bank finanszírozásában az élménytábor a Helikon Szállóban.

Augusztus 21-én a Gyermekmentő Szolgálat munkatársai és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének tagjai előkészítettek mindent a gyerekek fogadására. A gyerekek augusztus 22-én érkeztek Keszthelyre, 5 moldvai településről (Lábnyik, Magyarfalu, Gyimesbükk, Külsőrekecsény, Buda), akiket rászorultsági alapon választottak ki a szervezők.

Az érkezést követően volt tábori eligazítás, megkapták az ajándékokat, hátizsákot, pólót, sapkát, fürdőruhát, papucsot, strandtörölközőt.

Igyekeztünk a gyerekeknek élménydús programot összeállítani. A szállodában 9 fő animátor gondoskodott a gyerekek programjáról – versenyek, játékok, tánctanulás, strandolás, tekézés, stb. A Gyermekmentő munkatársai pedig, a szállodán kívüli programokat szervezték és bonyolították le.

Augusztus 23-án a délelőtti órákban Veszprémbe utaztunk, hogy a gyerekek megismerhessék a Veszprémi Állatkertet. Délután jutott idő bobozni is egy jót a balatonfűzfői élményparkban.

Augusztus 24-én Keszthely nevezetességeivel ismerkedtünk. A Festetics Kastély minden – gyerekek számára élvezetes – kiállítását megnéztük. A városi séta során nem maradhatott el a mindennapi fagyizás sem, ami nagy örömet szerzett a gyermekeknek. Végül, miután lejártuk a lábunkat, a szállodába városnéző kisvonattal tértünk vissza, délután pedig nagy balatoni fürdőzéssel folytattuk a napot.

Este a szállodába érkező iparművészek segítségével, gyönyörű emlékkönyvek készültek, amelyekbe a nyaralás végén mindenki a saját fotóit ragaszthatta.

Augusztus 25-én a csapat Budapestre utazott. Először a Várban sétáltak és nézték meg a nevezetességeket – Halászbástya, Mátyás templom. Ezután a Parlament következett, ahol először ebédeltek a gyerekek és kísérőik. Itt volt alkalmunk találkozni a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel, akik ezúttal sem érkeztek üres kézzel és egy-egy, a pénzügyi gazdálkodásról szóló társasjátékkal ajándékozták meg a gyermekeket.

A Parlamentet idegenvezető kíséretében ismerték meg, majd részt vettek a Magyar Törvényhozás ezer éve című interaktív kiállításon, amelyet nagyon élveztek.

Augusztus 26-án délelőtt a program sétahajózás volt a Balatonon, ebéd után a Keszthelyi Városi Strandon fürödtek a gyerekek. Este ismét iparművészek érkeztek és gyönyörű üdvözlő táblák készültek, amelyeket a gyerekek ajándéknak hazavihettek szüleiknek, testvéreiknek.

Augusztus 27-én délelőtt a gyerekek és kísérőik szentmisén vettek részt a Fő téri templomban, ahol Tál Zoltán plébános atya külön köszöntötte a csángó gyermekeket. A szentmise végén a gyermekek elénekelték a csángó himnuszt. A nap folytatása estig tartó önfeledt strandolással zajlott.

Este a Cimbora Zenekar várta a gyerekeket. Magyar költők megzenésített verseit énekelték, dalokat tanítottak a gyerekeknek, volt, hogy együtt muzsikáltak. Igazán megható volt, amikor a csoporttal érkező furulyás előkapta a furulyáját és együtt zenéltek, a gyerekek pedig énekeltek.

Augusztus 28-án az egész napot sportfoglalkozások, az elmúlt napokban tanult táncok ismétlése és tekézés merítették ki, mert ez volt az első nap, amikor nem volt strandidő.

Augusztus 29-én egy bőséges reggeli után a gyerekek hazautazásra készen autóbuszra szálltak. Búcsúzáskor minden gyermek egy hatalmas táska tartósélelmiszer csomagot, tisztálkodó szereket és a tanévkezdéshez szükséges felszereléseket kapott. (Tolltartót, írószereket, füzeteket)

A tábor résztvevői élményekben gazdag és tartalmas időt töltöttek a Balatonnál hála a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a Magyar Nemzeti Banknak!

Wendler Baross Judit, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa

2017 08 29