Barátságos futballmérkőzések Csíkszentdomokoson, Buzánszky Jenő Sportközpont átadása

Csíkszentdomokoson, október 18-án, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, dr. Edvi Péter által szervezett ünnepségen került megrendezésre a Buzánszky Jenő Sportközpont avatója, és az immár hagyományossá vált barátságos labdarugó mérkőzés, a Magyar Parlament képviselői, a székely közméltóságok és a moldvai csángók csapatai között. A rendezvény a Sportközpont átadásával kezdődött, melyet az Aranycsapat legendás jobbhátvédje iránti tiszteletből Buzánszky Jenő Sportközpontnak neveztek el, ugyanis futballista pályafutását befejezve,  nagyon sokat tett az utánpótlásért, törődött velük és  ugyanakkor figyelt a határon kívüli területek magyarságára is.

dr. Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat elnöke:

Mivel voltak súrlódások, néhány székely település vezetői nem értették, hogy mit is keresünk mi itt, mi a szándékuk  a Gyermekmentő Szolgálat orvosainak, közel 20 éve Buzánszky Jenő kitalálta, hogy egy barátságos focimeccs után, az ebéd elfogyasztása közben könnyebben megértik egymást a két fél képviselői. Kialakultak kapcsolatok, és a végén ez egy sikertörténet lett. A mai nap ez a történet az új Labdarugóközpont átadásával csúcsosodott ki. Elsősorban köszönet ezért Binder Leventének, aki az áprilisi, első kapavágás után azt mondta, hogy csak azért is megcsinálom! Néhány székely ember összefogott, bemutatták, hogy milyen erős, dolgos emberek.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai két évtizede járnak a Székelyföldre, ahol a környék gyermekeit vizsgálják és gyógyítják.  A képviselők válogatottja évente Csíkszentdomokosra kíséri őket.

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke:

„Több mint 25 éve járok ide rendszeresen, a Gyermekmentő Szolgálat missziójának keretében, és immár hagyománnyá nőtt, hogy ilyenkor játszunk egy barátságos mérkőzést a székelyekkel, mi, a Magyar Parlament válogatottja. Aztán jött egy olyan ötlet, hogy miért ne lehetne a kétcsapatos mérkőzésből három csapatos, és így kerültek bele ebbe a körbe a moldvai csángó barátaink. A négy év alatt sokat fejlődtek, igencsak megizzasztottak ma bennünket a mérkőzésen. Remélem, hogy a gyerekek, fiatalok számára, akik a ma átadott pályán rugni fogják a labdát, számukra is a nemzeti együvétartozást fogja jelképezni. A fontos lelki egymásra találáson túl az ilyen konkrétumok is jellemzik a nemzet határok fölötti újraegyesítését.”

Bánki Erik parlamenti képviselő, az MLSZ elnökségi tagja elmondta, hogy Magyarország kormánya és a Magyar Labdarúgó Szövetség mintegy százmillió forinttal segítette a beruházást, amelyet Karda Róbert polgármester és Binder Levente vállalkozó köszönt meg, a helyiek nevében.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere:

„Amikor Jenő bácsi legelső alkalommal ide Szentdomokosra látogatott, szó esett arról, hogy jó lenne egy-két dolgon változtatni. Első lépésként focikupát szerveztünk. Ahhoz képest, hogy akkoriban, hogy pályára léphessünk meg kellett azt kaszálni, ez egy sikerekkel teli év volt, ugyanis elkészült ez a sportcentrum is. Köszönet érte a  Magyar Labdarugó Szövetségnek, országgyűlési képviselőknek, a Magyar Kormány tagjainak, akik anyagilag támogatták ezt a projektet.  Remélem, ez lendületet fog adni a domokosi sportéletnek is. Ez a mai nap azt mutatja, ha tudunk együtt játszani, miért ne tudnánk együtt dolgozni?! Mert teendő van még bőven, amit csakis közösen, együttműködve tudunk elvégezni.

A Buzánszky Jenő Sportközpontban, mely felújított füves pályát és mellette új klubházat, öltözőépületet ölel magába, a helyi felnőtt csapat mellett, a csíkszentdomokosi utánpótlás is futballozhat majd. A Sportközpontban kiállítás nyílt a Buzánszky Jenőről és az elmúlt évek közéleti meccseiről készült fotókból. Az elhangzott köszöntő- és köszönőbeszédek, átadás, felszentelés, himnuszok eléneklése után, a barátságos, de ugyanakkor izgalmas körmérkőzések következtek.  Az új stadion első kezdőrúgását ifjabb Buzánszky Jenő végezte el.

Pogár Róbert, a diószéni csángó csapat kapitánya:

„A csángó csapat ötödik alkalommal vesz részt ezen a futballmeccsen. Az első évben még rendes felszerelésünk sem volt, de nagyon sportszerűen viselkedtek velünk, és úgy éreztük, hogy akkor valósult igazán a nagy magyar összefogás, azzal, hogy bekerültünk egyáltalán ebbe a mérkőzésbe. Második évben teljes felszerelést kaptunk a Magyar Parlament csapatától, idén pedig már nyereséget  könyvelhettünk el, megvertük a székely közméltóságok csapatát. Habár, nem föltélten az erdmény számít, hanem hogy együtt vagyunk és játszunk.

A Magyar Parlament csapata két győzelmével első lett, második a diószéni csángó csapat, harmadik meg a székely közméltóságok válogatottja.

A csodálatos nap, a küzdelem által megint közelebb érezhettük magunkat a nemzethez. Játék közben és eredményeképp erősödhettünk magyarságunkban, kapcsolatokat építhettünk. Köszönet érte a szervezőknek!

2019 10 18