I. Moldvai kezdő hangszeres tábor Lábnyikban

A nyári vakáció első hetén, június 12-18. közt szerveztük meg az első, kimondottan kezdő hangszeres tábort moldvai gyerekeknek a Lábnyiki Táborközpontban. 2016 nyarán került sor az első zenésztáborra, és az elmúlt évek során sikerült egyre több faluban elindítani a tanévközbeni, rendszeres hangszeroktatást, a tanítványok szép lassan fejlődtek, így ebben az évben érett meg a helyzet arra, hogy két tábort szervezzünk, egyet a kezdőknek, és egyet a középhaladóknak, haladóknak. Így vasárnap este tizenhárom oktatási helyszínről érkező (Forrófalva, Gorzafalva, Külsőrekecsin, Magyarfalu, Pusztina, Somoska, Gajdár, Klézse, Buda, Szászkút falu, Ferdinándújfalu, Pokolpatak, Lábnyik) 53 tanítvánnyal, nagy izgalommal indult az első tábor, hisz a gyerekek többsége először vett részt táborban.

A délelőtti és délutáni hangszeroktatás mellett, naponta egyórás énekoktatás is zajlott, amit Botezatu Victoria budai hagyományőrző és Matei Lenuța csík falusi hagyományőrző tartott. Szintén naponta játékos foglalkozásokon is részt vehettek a gyerekek, amelyeket Balogh Melinda, Réti Róza Magdalena, Bacoi Gabriel és Kádár Elemér vezetett.

A délutáni hangszeres foglalkozások többsége a hét közepétől már zenekarozássá alakult, együtt muzsikáltak a furulyás, kobzos és hegedűs tanítványok. Így a péntek esti kis gálaműsor igazi meglepetés volt a közönség számára. A táborban furulyát oktatott: Legedi László István, Bagi Bálint, Sára Csobán, Katona Eduárd, Balint Robert; kobozt tanított Csente Flóra, Bősze Tamás Szilágyi Dániel; hegedűt pedig Görbe Gyopár, Váta Gábor, Vrencsán Dávid, Fehér Mihály és Mihály Zsolt.

Bízunk benne, hogy tanítványainkban maradandó élményt hagy a közös zenélés öröme, és a táborban tapasztalt lelkesedésük a jövő tanévben is kitart. A hangszeroktatóknak, hagyományőrzőknek köszönjük az egész éves és a nyári táborok alatti munkájukat, hisz mozgalmas, táborokkal teli nyárnak nézünk elébe.

2022 06 21