Látogatóban a Kékiringó Néptánccsoport

2019. május 10-én és 11-én a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánccsoport a Hagyományok Háza tavaly indított «Vendégségben a szórványban» elnevezésű programjának keretében mutatkozott be két moldvai helyszínen, Külsőrekecsinben és Lábnyikban. E program részeként az idén első alkalommal a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes és a csíkszentdomokosi Zsengicék, másodszor István Ildikó és barátai nevű zenekar  látogatott Moldvába. A harmadik eseményre a Kékiringó Néptánccsoport érkezett, közel 40 tagjával, Both Aranka tanárnő vezetésével. Több tájegységről hoztak és mutattak be táncokat, a külsőrekecsinieknek a Magyar Házban, a lábnyikiaknak a Kultúrotthonban. A program egyik célja ugyanis az, hogy a helyiek kulturális eseményeken vehessenek részt, másrészt, hogy más tájegységek kultúráját megismerhessék, de a legfontosabb, hogy lássák, más közösségek is fontosnak tartják a saját és a moldvai kultúra megőrzését.

A külsőrekecsiniek pénteken este 7 órától a Magyar Házban fogadták a harminchat táncoslábú vendéget, akik a szentgyörgyi zenészek kíséretével színpompás forgataggá változtatták az osztálytermet. Az előadást táncház zárta. Az erre a tájegységre először érkező gyerekek másnap délelőtt a bákói Csillagvizsgálót tekinthették meg, majd lábnyiki idősek tanítottak énekeket nekik. Az este 7 órakor, a kultúrházban kezdődő fellépést egy ugyancsak késő éjszakába nyúló, sikeres táncház zárta.

Berszán-Árus Csilla

 

 

 

A Kékiringó Néptánccsoport 1997-ben alakult. A tánccsoport tagjai különböző korosztályúak, óvodás, általános iskolás, közép-és felsőfokú iskolába járó fiatalok, akik a magyar tánckultúrát anyanyelvi szinten művelik.
Csoportvezetőjük, oktatójuk Both Aranka.

A Látogatóban program keretén belül a Kaszaj Kulturális Egyesület szervezésében, a Hagyományok Háza szakmai partnerségében, a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánccsoport, valamint Forró István és barátai zenei közreműködésével néptáncelőadásra, énektanításra és táncházra kerül sor, Külsőrekecsinben és Lábnyikban. Az előadás helyszíne a Lábnyiki Kultúrotthon.
A program célkitűzése élőzenés néptáncelőadások eljuttatása szórvány vidékekre kapcsolatteremtés, kapcsolatépítés céljából.

A Kékiringó Néptáncegyüttes Facebook oldaláról

 

2019 05 11