Magyarfalusi és gyimesbükki gyerektánccsoportok a XXVI. Botorka Fesztiválon

2022. szeptember 15-18. között zajlott Balánbányán a Nexus Alapítvány, a Balánbányai Polgármesteri Hivatal és idéntől az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által közösen immár XXVI. alkalommal megszervezett Botorka Fesztivál. Ennek keretében a szokásos népzenei és néptáncos eseményeken (előadások, koncertek, táncházak) kívül számos szórakoztató, játékos csapatversenyre és gasztronómiai bemutatóra is sor került.

A részvevő gyermeknéptáncegyüttesek elsősorban a térségből, Csíkkozmásról, Csíkmadéfalváról, Csíkszentdomokosról, Csíkszenttamásról, Balánbányáról, Borszrékől, Gyimesbükkről, de a távolabbi Székelyudvarhelyről, a moldvai Magyarfaluból és nem utolsósorban a magyarországi Derecskéről érkeztek. A rendezvényen fellépett az Udvarhely Néptáncműhely és a Tokos zenekar is.

A Varga Zsuzsanna által vezetett gyimesbükki Csalóka Néptáncegyüttes – bár tagjai még gyerekek – már komoly színpadi rutinnal rendelkező turnézó-fesztiválozó társulat, melyet a saját zenekara mellett ezúttal a gyimesközéploki Virics zenekar is elkísért. A nagymúltú magyarfalusi Kerek Alma Falapi Hagyományőrző Együttes Iacob Liliana hagyományőrző által elkísért gyermekcsoportjának azonban ez volt az első jelentősebb fellépése szűkebb szülőföldje határain kívül, de minden bizonnyal nem az utolsó, hiszen a sikeres hétvége után máris újabb fellépésre készülnek, bár ezúttal itthon, Magyarfaluban, mint házigazdák. 

A székelyföldi, gyimesi és moldvai gyermekek találkozásait, a közös élmények szerzését, az összetartozás érzését erősítő lehetőségeket rendkívüli jelentőségűnek tartjuk, ezért különösen örülünk, hogy idén részt vehettünk ezen a rendezvényen. Hálás szívvel köszönjük a meghívást, a szíves vendéglátást és miként a korábbi években is, ezután is szívesen látjuk mi is Moldvában a cseppet sem botorkáló táncoslábú Botorkásokat, Csalókásokat is!

Fotók: Gidófalvi Róbert, Kádár Elemér

2022 09 22