Moldvai Táncházzenészek II. Találkozója

Május 17-19. között második alkalommal szerveztük meg a Lábnyiki Táborközpontban a Moldvai Táncházzenészek Találkozóját. Olyan moldvai zenét játszó erdélyi és magyarországi zenészeknek hirdettük meg a találkozót, akik ezt másutt tanulták, anélkül, hogy e tájakon jártak volna. Természetesen meghívtuk a moldvai zenészeket is, hogy ismeretséget köthessenek ezekkel a kollegákkal. Mivel a népzene apáról-fiúra hagyományozódása már a múlté, zeneoktatás meg gyakorlatilag nincs, nagyon kevés Moldvában élő zenész van, aki autentikus zenét játszik.

Nem titkolt célunk annak elérése, hogy ezek a zenészek hosszabb-rövidebb ideig itt maradjanak zenét tanítani az itt élőknek.

A kétnapos rendezvény alatt a közel 60 népzenész a folyamatos zenélés mellett kerekasztal- beszélgetésen is részt vehetett, ahol a moldvai zeneoktatás módszereiről beszélgettek, ami egyébként egy  áprilisi mesterkurzusunk témája is volt.

A rendezvényt záró táncházban, a házigazda lábnyikiakon kívül, részt vettek a környező falvakból érkező felnőtt hagyományőrző csoportok is. A színpadon egymást váltogató zenészek kipróbálhatták azt is, hogy milyen a tánc alá muzsikálni.

 

2019 05 19