Ösztöndíjas a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél a Petőfi Sándor Program keretében

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015-ben indította el a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő Petőfi Sándor Programot. Örömmel fogadtuk a hírt, hogy 2017-től a program partnerévé váltunk, így Szövetségünk fogadószervezetként egy ösztöndíjast fogadhat.

DSC_8881-22017. szeptember 5-én megérkezett Moldvába ösztöndíjasunk, Zsabokorszky Ferenc kis családjával együtt, feleségével, Kerényi Katával és kislányukkal, Lénával. Szerencséseknek érezzük magunkat, hogy egy szakmailag jól felkészült, a moldvai csángó hagyományokat ismerő, az itteni táncdallamokban jártas ösztöndíjas segít a hagyományőrző programjaink, közösségépítő tevékenységeink szervezésében. Mindemellett zenetudásának köszönhetően, a már működő furulyaoktatás mellett elkezdődik a rendszeres hegedűoktatás is a gyerekek körében több csángó faluban. Reményekkel és sok-sok tervvel kezdtük a tanévet, bízunk benne, hogy közös munkánk gyümölcsöző lesz, amelyet úgy a külsőrekecsini közösség (állandó lakhelyük) mint a programjaink által érintett többi faluközösség is élvezni fog.

A tanév első hetén még az órarendről való egyeztetés zajlott a falvakban tanító pedagógusokkal, de már leendő tanítványokkal is sikerült találkoznia. Az első hétvégén máris két hagyományőrző programnak volt aktív résztvevője, zenésze: szombaton a pusztinai szüreti bálon, vasárnap a külsőrekecsini táncházban húzta a talpalávalót.

2017 09 11