Vendégünk volt Moldvában a Nemzeti összetartozás bizottsága és a MCsMSz felügyelőbizottságának tagjai

Május 20-án reggel a delegáció tagjai ellátogattak Magyarfaluba, ahol megtekintették a jelenleg is épülő magyar közösségi házat. Az épülő ház és a tervrajzok tanulmányozása során Pogár László, az MCSMSZ elnöke tájékoztatta a delegációt, hogy a Magyar Kormány támogatásával eddig 44 millió forintot költöttek az épületre, melynek teljes befejezéséhez még további nagyjából 30 millió forintra lenne szükség.

A delegáció Bákóban meglátogatta az MCSMSZ központi irodáját, betekintést nyerhetett a Ferdinándújfaluban rendezett Szeret Kupa labdarúgó-torna selejtezőibe (amelynek győztesei a Nemzeti összetartozás bizottsága jóvoltából egy-egy garnitúra magyar válogatott pólóval gazdagodhattak), majd egy, a világtól elszigetelt kis csángó falu, Máriafalva életébe. A máriafalvi iskola részére a delegáció egy DVD-csomagot adott át, míg Járai Zsigmond, az MCSMSZ felügyelőbizottságának tagja, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolálat elnöke és Veress László, Kövér László házelnök kabinet főnöke jóvoltából a helyi közösség egy új televízió készülékkel, és egy DVD-lejátszóval gazdagodott. Az este során Lábnyikban, az újabb vándorbölcső ünnepélyes átadását követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyen részt vettek az MCSMSZ küldöttei többek között Magyarfaluból, Pusztináról, Diószegről, Klézséről, Forrófalváról, Szászkútról, Lujzikalagorból és Bogdánfalváról. A megbeszélésen szóba került többek között a magyar misézés kérdése, a nevelési-oktatási támogatások és a magyar iskoláztatás, a magyar házak ügye, az MCSMSZ és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) közti párbeszéd szükségessége, illetve finanszírozási kérdések is.

Május 21-én a delegáció Lujzikalagorban járt, a 6. Baka András csángó mesemondó találkozó megnyitóján, melyen megnyitó beszédet mondott Pánczél Károly, a bizottság elnöke, illetve egy Wass Albert-prózát adott elő Petneházy Attila, a bizottság tagja. A delegáció ajándék mesekönyveket adott át a mesemondó találkozó résztvevőinek. Egy déli munkamegbeszélést, tapasztalatcserét követően a delegáció visszaindult Budapestre.

Köszönjük a delegációnak, hogy meglátogattak bennünket és a helyszínen tájékozódtak a munkánkkal kapcsolatban.

2017 05 21