A Gyermekek Házának története Magyarfaluból

A történet 2007-ben kezdődött, amikor hosszas utánajárással sikerült egy házikót megvásárolnia a csángószövetségnek Magyarfaluban. A magyar nyelv oktatása ekkor már negyedik éve zajlott a faluban, és a gyermeklétszám annyira nőtt, hogy nagyobb térre lett volna szükség az addig használt átalakított garázsnál.

A 2009 decemberében gyűjtésbe kezdtünk azért, hogy a ház udvarán megépülhessen majd a Magyarfalusi Gyermekek Háza, ahol elférünk rendesen, ahol kézműves foglalkozásokat tarthatunk, ahol végre lesz majd hely táncolni, felállítani egy szövőszéket esetleg, ahol elférnek a könyveink és az eszközeink. Ahol elfér mondjuk négy számítógép, hogy a gyermekek e – mailt is tudjanak írni a keresztszüleiknek, esetleg láthassák egymás fényképeit, és egy kicsit kinyíljon nekik a világ utazási költségek nélkül. Ahol nem kell majd húsz gyermeknek összezsúfolódnia, ha az udvaron való játékhoz nincsen elég szép idő, vagy már olyan hideg van, hogy muszáj a teremben tartanunk az órát.

A gyűjtés elkezdődött, és kiderült: lavinát indítottunk el, sokan szeretnének segíteni, hogy a magyarfalusi csángó gyermekek visszakaphassák kulturális kincseiket. Gyűjtést szervezett az Erdély.ma internetes újság, az egyházaskozári csángók, Magyarországon több plébánia és iskola. Az összegyűlt támogatás az építkezés elkezdéséhez elegendő volna, a teljes összeg nyolcadát teszi ki.

Jelenleg az építkezési engedélyre várunk, amelyet sajnos még nem kaptunk meg, mert sem az önkormányzat, sem a bákói hatóságok nem állnak túl pozitívan az ügyhöz.
A tervekről, a segítségekről és azok felhasználásáról pontos adatokat a honlapunkon olvashatnak a következő linken: http://www.csango.ro/index.php?page=gyujtes

Reméljük, hogy a ház alapjait legalább sikerül majd megépíteni még a 2010 – es esztendőben, ez pedig újabb lendületet adhat a gyűjtésnek is.

Komáromi Rebeka, tanító

2010 09 25