Egy csapatban rejlő erő

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Magyarfaluban is megvásárolt egy telket, melyen egy hagyományos, öreg ház volt, azzal a szándékkel, hogy a magyar kultúrának fészket, házat teremtsünk. A kis házikót felújítottuk, ebben működtettük az oktatást és a magyarfalusi magyartanár is itt lakott. Azonban Magyarfalunak ennél többre van szüksége: több mint 100 gyerek jár azokra a foglalkozásokra, melyek a kultúrájuk, a moldvai magyarság kultúrálának megmaradását szolgálja, számukra és az itt dolgozó, nem helybeli tanárok számára kezdtük el építeni a Magyarfalusi Gyerekek Házát. A főleg magánadományokból vásárolt telken, szintén magánadományokból így elkészült a közösségi ház helyének területrendezése, tervei, alapja és az első szint falainak egy része.

Az eddig beérkezett adományokról valamint a tervekről bővebben itt tájékozódhat.

http://www.csango.ro/index.php?page=gyujtes

2012. év eleji átszervezések során leállt mindenféle addig elkezdett építkezés, így torzóban maradt Magyarfaluban is a falu központjához közeli telken, a főút mellett található építmény is.
2012 nyarán azonban mégis haladni tudtunk: egy lelkes, magyarországi önkéntes csapat érkezett hozzánk, kik elvégezték a szigetelési munkálatokat, a támfal külső szigetelését több rétegben, a mérnökök által előírt eljárással, valamint a földmunkálatokat, a ház mögötti domboldal bontását, a talaj egyengetését. A rendkívüli meleg, illetve a nagyon nehéz terep ellenére, végezték, amit vállaltak, jó hangulatban, lelkesen.
A Fehér Tamás vezette tatai csapat nem alkalmi segítője Csángóföldnek: eddig összesen 7 éven át, minden évben nyáron egy-két hétnyi időt töltenek nálunk munkával, segítségnyújtással.

Csapatuk tagjai íme név szerint is: Fehér Tamás, Fehér Dóra, Fehér Sára, Fehér Anna, Fehér Bálint, Fehér Ambrus, Fehér Gellért, Császár Károly, Császár Orsolya, Császár Kinga, Gál Zoltán, Szabó Csaba, Bordás Árpád, Bordás Réka, Bordás Bence és Szolnoki Béla.
Köszönettel tartozunk a segítségért, illetve szeretettel visszavárjuk őket bármikor Csángóföldre!

2012 08 12