Először szerveztek Bukarestben Csángó Bált

IMG_0612Szombaton, január 21-én a magyarfalusi Kerek alma falapi hagyományőrző csoport kíséretében nyitották meg az első Csángó Bált Bukarestben, amelyet közösen szervezett a fővárosi Petőfi Sándor Művelődési Központban a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság.

A Kerek alma falapi nevű hagyományőrző csoport és az őket elkísérő magyarfalusiak népes tábora csángó guzsalyost játszott el a Petőfi IMG_0607Sándor Művelődési Központba begyűlt bukarestieknek, akik a műsor után megismerkedhettek azokkal az eszközökkel, amelyek régen nem hiányozhattak egyetlen házból sem, a guzsallyal, az orsóval, a csévével. A nők a gyapjúszálat fonták, fiúk és lányok együtt tekerték a fonalat gombolyagba, volt, aki kötött, a férfiak pedig a vetélő csévéjére tekerték kézzel hajtott géppel a fonalat és közben énekeltek, mindent úgy, ahogyan régen a guzsalyosban csináltak.

Az előadás után következett a kóstoló, a magyarfalusi asszonyok csángó galuskát, azaz töltikét hoztak otthonról. A káposzta, szőlő vagy répa levelébe csavart finomságból jutott mindenkinek, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ha már tele lett a hasunk,IMG_0608 akkor következhetett ismét a zene, a bál. Ségercz Feri, Ticusán Jancsi, Kovács Gábor Jimi és barátaik furulyával, kobzával zenéltek a táncos lábúaknak és vol
tak is, nem kevesen. Amikor a zenészek pihentek, a magyarfalusiak és a helybeliek együtt énekeltek, furulyáztak, jó kedvben nem volt hiány egész este.

A mulatozás után nyugovóra kellett térni, hiszen másnap reggel a bukaresti Barátok templomában vettünk részt magyar nyelvű szentmisén, amelyet Tâmpu Cristinel celebrált.

15972348_1402697883095422_6318848097348098794_o

A bukaresti Petőfi Művelődési Társaság fotói:

 

2017 01 21