Farsangbúcsúztató táncház Máriafalván

A farsangnak van most az ideje, nagy tél volt el kell tehát búcsúztatni.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének szervezésében február huszonhatodikán, szombaton este, mintegy ötszáz csángó részvételével „elsirattuk„ a telet, noha ezt a mulatságot sok mindennek el lehetne nevezni, csak éppen siratóbálnak nem.

Úgy gondoltuk, hogy minden jó mulatság legalább három napig tart, így vasárnap Máriafalván folytattuk a télbúcsúztató farsangot.

Mindannyiunkat megviselt az előző napi mulatozás, kit a fejében kit a talpában, és ezen a befele vezető saras út bizony nem könnyített, de elszántan és a jó kedvtől hangolva igyekeztünk  Máriafalvára.

Érkezésünkkor, a helyi deák, Marcel már javába hangolta egy egész zenekart kitevő zenei szettjét, bár mi egy egész zenekarral érkezzünk. Marcel boldogan vesz részt a szervezésben, Ő kérte meg a papot is hogy mise után, „anuncálja„ meg, vagyis hirdesse ki, hogy délután kettőtől mulatság lesz a helyi kultúrházban a „köminban”.

Aztán szép lassan elkezdenek érkezni az öregek, ífjak, gyerekek, mindenki kíváncsi, mert olyan ritkán történik bármi is ebben a faluban. Aki csak tehette, felvette a helyi viseletet, ezzel tisztelve meg zenészeinket, minket és egymást.

Nem kell túl sokáig feszengenünk, téblábolnunk, pillanatokon belül elindul a zene és a tánc.

Egy jó szirba mindenkit felmelegít, jó kedvre derít, már csak méreteiben marad el az előző esti mulatságtól, hangulatában semmiképp.

Ha már nem bírjuk szusszal, akkor szomjunkat oltjuk helyi borral, mert itt van bora mindenkinek, ami majdnem olyan jó, mint amilyen nagy a lelke az itteni embereknek.

Az asszonyok előadják az előző esti repertoárjukat, hogy mindenki láthassa Máriafalvának is van sajátos népdalkincse, asszonyai, viselete, így most már szinte semmiben nem marad le a többi népes csángó falutól, még ha méreteiben annyira különbözik is tőlük.

Ha tehetnénk, még sokáig maradnánk, de lassan elkezd esteledni, és minket vár még a gyalogtúránk . Érzékeny búcsút veszünk mindenkitől, és reméljük, hogy nyáron ismét folytathatjuk, a nyári napfordulót ünnepelve.

 Czimbalmos Márta

2017 02 26