III. Utánpótlásképző zenésztábor

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” -Kodály Zoltán-

Fontosnak tartjuk, hogy a csángó falvakban felnövő gyerekek, fiatalok meDSC_3195gismerjék, „megszerezzék” maguknak a gazdag moldvai ének- és táncdallamokat. Nem öncélú zenészképzés a célunk, hanem egyben boldog, egyenes felnőttek kinevelése is, akik kapcsolódnak gyökereikhez. A tudás megszerzéséhez segítségre van szükségük a gyerekeknek: tanév közben több faluban rendszeres furulya- és hegedűoktatást szerveztünk. A nyári vakáció beálltával pedig harmadjára szerveztük meg a Lábnyiki Táborközpontban az utánpótlásképző zenésztábort.

DSC_3417Népzenészekkel együttműködve egy intenzív, hangszeroktató táborra került sor június végén, melyre hatvan gyerek érkezett a következő falvakból: Csík falu, Külsőrekecsin, Pusztina, Lábnyik, Magyarfalu, Lujzikalagor, Frumósza, Buda, Tyúkszer. A táborban lehetőségük volt fejleszteni, elmélyíteni a tudásukat. Legedi László István, Katona Eduárd, Ségercz Ferencz, Szőcs István és Melkhun Róbert furulyát tanított. Zsabokorszky Ferenc és Hunyadi Péter a hegedűs gyerekekkel foglalkozott, Csibi Szabolcs pedig a kobzolni vágyókkal. A délelőtti és délutáni hangszertanulást kiegészítette minden nap, Ségercz Ferenc irányításával, egy zenekari próba is, ahol a különböző hangszereken tanuló gyerekek együtt „örömzenélhettek” ritmushangszereket is bevonva.

A napi programot színesítette a pusztinai Tímár Karina vezette énektanulás, játék DSC_3403és Szabó Zelmira természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásai.

Reméljük, hogy a gyerekeknek örömet jelentett a közösen megszerzett tudás, amit ezután is csak gazdagítani fognak. A zenészeknek, oktatóknak hálásan köszönjük a gyerekeknek nyújtott segítséget, élményeket.

 

2018 06 30