Moldvai és gyimesi gyermektánccsoportok az I. Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál helyszínein

A néptáncos (népzenész, játszóházas, népi kézműves) szakmai intézmények, fórumok összehangolt munkája nyomán idén először került sor június 11-én a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválra, amely több helyszínen is a már korábban is létező, az adott térségben hagyományosnak számító fesztiválokkal karöltve valósult meg. A harminc Kárpát-medencei helyszínen, közel 20 000 táncos részvételével, egyazon időben, közel azonos napirend szerint zajlottak az események. Így történt Csíkszeredában is, ahol a rendezvény a 34. alkalommal megrendezett Csűrdöngölő Néptánctalálkozóval fogott össze.

Ezen a moldvai csángómagyarokat a rekecsini térségből, Csík faluból és Dumbravénből érkező gyermektánccsoportok képviselték, Matei Lenuta és Porundi Alina hagyományőrzők vezetésével. A táncosokat népes ifjúsági zenekar kísérte, amelynek kemény magja a Legedi László István által vezetett klézsei Édes Gergelem zenekar volt, ifjú külsőrekecsini és csíki zenészekkel, valamint Csente Flóra és Fehér Mihály hangszeres népzeneoktatókkal is megerősítve.  A delegációt elkísérte Botezatu Victoria budai hagyományőrző is.

A felsőháromszéki Perkőn is zajlott eközben egy esemény, a Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek XVI. Találkozója. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kötelékében tevékenykedő csoportok közül ezen a háromkúti és kosteleki ifjú táncosok vettek részt, Antal Réka tanárnő és Váta Gábor prímás, zeneoktató, valamint Imre Anna és Kádár Elemér kíséretében.

A székelyudvarhelyi helyszínen is jelen volt egy népes csoportunk: a gyimesbükki és gyimesközéploki táncos gyerekek és a Virics zenekar, Varga Zsuzsanna néptáncpedagógus és Görbe Gyopár zenész, zenetanár vezetésével képviselték a keleti kulturális határvidéket.  

Minden résztvevő nevében köszönjük a Szervezőknek, hogy lehetőséget biztosítottak a csoportoknak a bemutatkozásra; a moldvai és gyimesi gyerekek is részesülhettek azokban az élményekben, amit a sokszínű, hangulatos fellépések nyújtottak.

Támogatók: Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma
Csoóri Sándor Alap
Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériuma

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1228446537893498 Csűrdöngölő, 46:23-tól a moldvai csoport látható.

Fotók:

https://www.facebook.com/kaszajegyesulet/photos/a.639250069837955/1439217856507835/?type=3

https://www.facebook.com/media/set?vanity=Perkotanctalalkozo&set=a.4865004710272120

2022 06 16