Járai Zsigmond miniszterelnöki megbízott látogatása Csángóföldön

November 11- én Járai Zsigmond miniszterelnöki megbízott Csángóföldre érkezett. Iskolákat, Magyar Házakat látogatott meg, tanárokkal, küldöttekkel találkozott. Látogatásának okáról, megvalósításokról, célokról beszélt:

”Azért jöttem Csángóföldre, hogy megcsináljuk a Csángómagyar Szövetséggel a jövő évi költségvetés tervét, amit majd elfogadhatunk Magyarországon a magyar kormánnyal, ami alapján majd tudjuk tervezni a következő évi teendőket. Ehhez végig kellett nézni, hogy hol tartunk, mi történt az idén, mi az, amit folytatni szeretnénk a jövőben, mi az amiből többet szeretnénk. Megnéztünk jónéhány iskolát, ami vagy most nyílt meg, vagy most épült, vagy felújították, Magyarfaluban, Külsőrekecsinben és Lábnyikon. Szeretnénk folytatni az iskolavásárlási- és építési programot, illetve nem csak iskolákat, hanem Magyar Házakat szeretnénk építeni, venni, ahol ovóda, iskola, kultúrház, pedagóguslakás egyben van. Néhány faluban néztünk házakat, pl. Forrófalván. A holnapi költségvetés készítésénél megtárgyaljuk, hogy mennyit szeretnénk a pedagógusok bérére, az iskolavásárlásra költeni. Nagyon jól beindult az egész csángó fejlesztési program, messze a várakozásokon felüli sikereket értek el az itteni kollegák. 1500 gyermek jár most már a magyar nyelvű oktatásra, közel 30 településen, ahol 55 pedagógus, több, mint 10 hagyományőrző segítségével tanulhatnak. Gyönyörű volt látni azokat a foglalkozásokat, amiket tartanak, táncoltak a gyerekek, énekeltek, hegedültek, furulyáztak, ebédeltek, jól érezték magukat. Nagyon jó volt látni, hogy ilyen jól beindultak a programok, remélem ezt a jövőben tovább tudjuk folytatni, és még többet tudunk tenni.”

Magyarfalu:

Külsőrekecsin:

Találkozó a tanítókkal, tanárokkal:

Alapgondolat: “A világon  minden embernek joga van ahhoz, hogy a szülőföldjén tisztességben éljen, a saját anyanyelvén tanulhasson, dolgozhasson, ott boldogulni tudjon.”

A tervek szerint 2020 végég a már meglévő tíz épület mellé még tízet szeretnénk vásárolni, építeni, felújítani, ahol a gyermekek magyarul tanulhatnak, hagyományaikat ápolhatják. Célok:

-a gyermekek magyarul kommunikáljanak egymás között

-méltó lakáskörülmények a tanároknak

-új magyar nyelvtankönyvek szerkesztése, minden korosztálynak

2019 11 13