Városligeti Gyermeknapon, Budapesten a moldvai gyermekek

2017 májusának végén huszonhetedik alkalommal szervezték meg a Városligeti Gyermeknapot, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és Budapest Főváros Önkormányzata, közös, kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét. Szövetségünkön keresztül 40 moldvai gyerek is meghívást kapott, és részt vehetett a színvonalas programokon. Május 25-én, este Újfaluból, Szitásról, Diószegről, Magyarfaluból, Budáról és Somoskáról sereglett össze a csapat és indultak útnak tanáraik kíséretében. A hétvége élményeiről az Újfaluban tanító Lőrincz Kinga számol be.

Május 26-28. között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából hat falu gyermekei vehettek részt a budapesti Városligeti Gyereknapon.

A szervezők rengeteg érdekes dologgal készültek, hogy a gyerekek egy percig se unatkozzanak. A nagyobb fiúknak lehetőségük volt részt venni a focibajnokságon, ahol végül III. helyezést értek el.

Ez idő alatt a többi gyereknek alkalma nyílt bohóc előadást nézni, gyerekkoncerteket hallgatni. A bátrabbak fogászati szűrésen is részt vettek, ahonnan távozva tanácsokat kaptak a helyes fogkefe használatról. A jó tanácsokon kívül ajándékot is kaptak, sőt a szűrőbusz mellett lehetőségük nyílt, hogy kedvenc mesehősüket, figurájukat magukra festessék. Aki nem akart sorba állni az arcfestéshez, az gyurmázhatott, karkötőt készíthetett vagy akár színezhetett is.

Vasárnapra még több érdekességgel készültek a szervezők. A nemzetközi sátorsoron a gyerekek bepillantást nyerhettek más népek kultúrájába. A kis érdeklődők közt nagyon népszerű volt a japán sátor, ugyanis ott leírták a nevüket japán karakterekkel. Az ukrán sátorban kis könyvjelzőt szőhettek és a rongybaba készítésével ismerkedhettek meg.

Ha a nagy munkában és nézelődésben megszomjaztak, akkor az Ági sátornál hűs finomságokat kóstolhattak meg.

Nagy élmény volt számukra ez a három nap. Köszönet érte a szervezőknek és az MCsMSz-nek.

Lőrincz Kinga tanító néni, Újfalu

2017 05 28