Lépésről lépésre az egészségért program

A Lépésről lépésre az egészségért programot már 2015. második félévében elkezdte volt kolléganőnk, Talaz Gabriella Trunkon, Lujzikalagorban és Magyarfaluban. A három helyszínen szerzett tapasztalatok arra ösztönöztek, hogy folytatni kell a programot, így a budai, csík falusi, dumbravéni, lábnyiki és máriafalvi gyerekeket is interaktív, játékos tanulásra hívtuk. A program lényege, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét az egészséges életmód fontosságára és ehhez némi útbaigazítást is adjunk nekik, hiszen a mai, gyorsan változó, reklámokkal teli világban nem könnyű eligazodni, és a döntés felelőssége már kiskorban az ő kezükbe kerül. Ebben továbbra is partnerünk volt a HELVETIA- HUNGARIA Társaság, akik fontosnak tartják azt a kezdeményezésünket, hogy még kiskorban kapjanak lehetőséget a gyerekek arra, hogy megismerjék a jó és rossz közötti különbséget, esetünkben az egészséges-egészségtelen életmód, tiszta-szennyezett környezet közötti különbséget. Ezúton is köszönjük a Társaságnak, hogy támogatják a szociális programjainkat!

Eddig 91 gyermekkel sikerült az egészséges táplálkozásról, mozgásról és tisztálkodásról beszélgetni. Budán, Csíkfaluban és Dumbravénben két-két csoporttal találkoztam. A kisebbek részéről nagyobb volt az érdeklődés, lelkesen részt vettek az interaktív foglalkozásokon. A nagyobb gyermekekkel inkább beszélgettünk, kiegészítettük egymás információit és közös nevezőre jutottunk a „Káros tényezők az egészségre” téma kapcsán.Budán 2016. január 14-én két csoportban érkeztek a gyerekek, először az elemis gyermekek 14-en, akikkel játékosan megtanultuk az egészséges élet pár titkát. A második csoport a nagyobb, kamaszadó diákok 23 fős csapata volt, akikkel inkább párbeszédes formában tartottuk a tevékenységet.Második helyszínen, Csíkfaluban január 18-án ismerhettem meg 18 lelkes gyermeket, akik két csoportban -a kicsik tizenketten, a nagyobbak haton voltak -nagyon ügyesen és aktívankapcsolódtak be a beszélgetésbe, vetek részt a foglalkozáson. Harmadjára Dumbravénben, január 18-án találkoztam két csoporttal, összesen 26 gyermekkel, ahol mindenki örömmel elmesélte tapasztalatait és élményeit a foglalkozás témája kapcsán. Január 26-án a lábnyiki gyerekek vesznek részt a programban, majd utána a máriafalvi kisdiákok.

A támogató anyagi hozzájárulása révén, minden foglalkozás végén a gyerekek tisztálkodási csomagot (sampon, szappan, fogkrém, fogkefe, kéztörlő, fésű, papírzsebkendő, gyümölcs) kaptak, hogy rögtön elkezdhessenek a tanultak alapján egészségesebben élni.

Minden helyszínen sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam én is. A visszajelzések, amiért hálás vagyok, abban segítenek, hogy folytassam, bővítsem, további településekre, további gyerekekhez jusson el a program által információ. Minden tanárnak köszönöm a közreműködést, hogy segítségükkel az ők tanítványaik is részt vehettek a Lépésről lépésre az egészségért programunkon.

Szőcs Viktória, szociális felelős

2016 01 25