IV. Moldva Kupa – moldvai felnőttek labdarúgó-tornája, Sóspatak

2018. június 17-én kíváncsian ébredtünk Moldva-szerte, várva, hogy milyen idő lesz, milyen meccsek és gólok fognak születni.

A mérkőzések helyszíne jó időben Diószénben lett volna, mivel azonban nagy fellegek és zivatarok napjait hozta a nyár, a helyszín Sóspatak határában volt egy fedett futballpályán. A rossz idő azonban senkinek sem szegte kedvét, mind a tizennégy falu csapata felöltötte mezét és legjobb erőnlétét, és már kezdődött is az egész nap zajló mérkőzések sorozata.

Sorra pályára lépett Csík falu, Diószeg, Diószén, Dumbravén, Dózsaújfalu, Gyimesbükk, Klézse, Kostelek, Lábnyik, Nagypatak, Pusztina, Újfalu, Szitás és Somoska csapata. Mind a tizennégy csapat tisztességesen, legjobb formáját hozva játszott, egy-egy gól után hangos üdvrivalgás töltötte be a teret, és akik éppen nem a pályán tartózkodtak, hanem falatoztak a kinti részen, ilyenkor füleltek, ki játszik éppen, hamar siettek megnézni. Néhány szurkoló is eljött, olyankor még több sikongatás és bátorító kiáltozás hallatszott.

A csoportmérkőzések zárulásával fokozódott az izgalom. Diószeg és Diószén küzdött a harmadik helyért, a játék azonban kiegyensúlyozott volt, egy-egy gólt rúgtak, végül a tizenegyesek döntöttek Diószén javára.

A döntőt Somoska és Gyimesbükk játszotta, és bár Somoska játékosai kitartóan védekeztek, végül Gyimesbükk higgadt stratégiával és pontos passzokkal két gólt is szerzett, így a Moldva Kupa a tavalyi győzelem után újra hozzájuk került.

A mérkőzéseket egy rövid díjkiosztó zárta, Pogár László, az MCsMSz elnöke, megköszönte a részvételt mindenkinek, és átadta a díjakat. A nyertes csapat örömmámorban fürdőzve, és mindenki sajgó izmokkal, kellemes fáradtsággal indulhatott hazafelé.

Aki részt vesz egy ilyen futball-bajnokságon, ahol közel 250 csángó férfiú gyűlt össze, láthatja, hogy Moldvában nemcsak táncolni és énekelni tudnak, nemcsak dolgozni, de a férfiak bátran összemérik erejüket és sok faluban állandó csapatok fociznak és készülnek évente a Moldva Kupára.

2018 06 17