Szeret-Kupa Tavaszi forduló (Ferdinándújfalu, Lujzikalagor)

2012 őszén került elsőként megrendezésre a Szeret-Kupa nevet viselő gyermek labdarugó torna, amely a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által meghirdetett „Lélegezz velünk” elnevezésű programsorozat része. A sportrendezvény célja, hogy a Moldvában magyarul tanuló gyermekek számára népszerűvé tegye a rendszeres testmozgást, az egészséges életmód szeretetét, illetve a sporthoz fűződő pozitív attitűdjüket megalapozza és megerősítse.
A torna tavaszi fordulója Lujzikalagorban került volna megrendezésre, de a kiszámíthatatlan időjárás miatt fedett helyszínen kellett megtartani a versenyt, így a ferdinándújfalusi polgármesternek köszönhetően a helyi sportcsarnok adott helyet a megmérettetésnek. A tavaszi Szeret-Kupa főszervezője Petres László volt.

A tavalyi versenyen öt csapat vett részt, de a ferdinándújfalusi tornán már nyolc falu képviselte magát: Bogdánfalva, Csík falu, Diószén, Dumbravén, Kostelek, Lujzikalagor-Oszebic, Máriafalva és Trunk. A sorsolást követően a csapatok két csoportban versengtek egymással. A csoportmeccsek során izgalmas és változatos, többnyire kiegyenlített mérkőzések követték egymást. A két csoport élén végzett csapatok játszhatták a döntőt, a második helyezettek a „bronzéremért” küzdhettek, a többi csapat pedig a helyosztókat játszhatta. Rendívül izgalmas párharcok alakult ki, hisz ezek a mérkőzések mind-mind hetes-párbajjal dőltek el. A helyosztók során a hetedik helyet Kostelek, az ötödik helyezést pedig Trunk szerezte meg. Csík falu és Diószén bronzmérkőzésén végül Tamás Tünde tanító néni gyermekei diadalmaskodtak. A döntőben Lujzikalagor-Oszebic és Dumbravén találkozott. A kiegyenlített, rendkívüli izgalmakat hozó meccsen a rendes játékidő letelte után 0:0-ra álltak a csapatok. A büntető-párbajt végül a dumbravéniek nyerték, így sikerült megvédeniük a tavaly ősszel szerzett címüket. A torna két gólkirálya Bodó Pál (Trunk) és Kotyór Valentin (Dumbravén) lett, 3-3 góllal.

Köszönet illeti a lujzikalagori segítőinket, akik több mint száz főnek készítettek finom és kiadós ebédet. Köszönjük Juhász Péternek, hogy mind a 16 mérkőzést szakszerűen levezette. Köszönetet szeretnénk mondani a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének is, amely felkarolta ezt az értékes rendezvényt.
Ősszel, remélhetőleg még több csapattal, Csík faluban kerül megrendezésre a Szeret-Kupa, a Moldvában magyarul tanuló gyermekek labdarugó tornája.
Majzik Tamás

A rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatta.

2013 04 14