Szociális program kérések

Házvásárlás, felújítás

A moldvai csángó gyerekek magyar nyelvre való oktatása 19 helyszínen iskolán kívüli foglalkozások keretében (is) történik. Ezért Szövetségünk minden faluban, ahol van már magyar oktatás, egy házat bérel, ahol a gyerekek tanulhatnak és ahol a tanárok szolgálati lakást (szobát) is kaphatnak, hiszen a többségük nem helybeli. A 19 faluból Frumószán, Csík faluban, Lábnikban, Diószegen és Magyarfaluban sikerült olyan házat, telket vásárolnunk, amely immáron a mi tulajdonunkba került, és nyilván sokkal szélesebb körű lehetőséget jelent a gyerekek és tanáraik számára is. További ilyen “gyerekházakat” szeretnénk létrehozni, ezért igyekszünk minden faluban kinézni egy erre alkalmas eladó házat vagy telket.
Nagyon szép volna, ha az alábbi házak valamelyikét nem is mi, hanem testvérközösségek (egy falu, egy egyesület vagy egy plébániaközösség) vásárolnák összefogás révén valamely falu gyerekseregének javára. Így azt a helyszínt a magukénak tudhatnák, az ottani tanárokkal, gyerekkel kapcsolatot tarthatnának.

Az alábbi falvakban vannak céljainknak megfelelő eladó ingatlanok jelenleg:

  1. Kostelek – Egy három szobás ház, gazdasági és melléképületekkel, közel egy hektáros gyönyörű udvarral eladó 45000 lejért (3.250.000 Ft)
  2. Külsőrekecsin – már van egy telek, amit megvásárolt Szövetségünk, az építekezés elkezdődött,  sajnos a befejezéshez még nincs meg a teljes anyagi forrásunk, ezért továbbra is támogatókat keresünk. Ebben a tanévben is albérletben zajlanak a magyarórák eléggé szűkös körülmények közt.
  3. Diószénben jelentsősen javítana az oktatás, illetve az ottani tanítók lakhatási körülményein, ha meg tudnánk vásárolni azt a házat és a hozzá tartozó telket, amelyre a közelmúltban „találtak” ott dolgozó kollegáink. A házban három szoba  és egy „kilér” (konyha) található, van áram, és az utcába be van vezetve a víz. Komoly felújítási munkálatokra is szükség lesz, amennyiben sikerül megvásárolni az ingatlant.
  4. Pokolpatakon a jelenleg oktatási helyszínként és szolgálati lakásként funkcionáló épület is eladó. Ahhoz, hogy az oktatás minőségét javító átalakításokat véghezvihessük, mindenképpen szükség volna arra, hogy a Szövetség saját tulajdonába kerüljön ez a jó adottságokkal rendelkező ház.
  5. Nagypatakon is eladó az a ház, amelyben a magyar oktatás zajlik. A központi helyen, iskolához közel található ingatlan megvásárlásával az elmúlt tanévben történt támadások után új lendületet kaphatna a magyar oktatás ebben a nagy hagyományokkal rendelkező sokgyermekes csángó faluban.

Ahol már rendelkezünk ingatlannal, de további fejlesztések szükségesek:

  1. Lábnyikban az elmúlt év tavaszán került átadásra az újonnan épült „Gyermekek Háza”. Az épület azon túl, hogy otthont ad a lábnyiki iskolán kívüli oktatási programnak és tanárjainknak, helyszíne volt több jól sikerült gyermektábornak, közösségi rendezvénynek. Ahhoz, hogy ennek a funkciójának is maradéktalanul eleget tehessen, fejlesztésekre van szükség. Szeretnénk, ha a házhoz tartozó telken ifjúsági tábor létesülne, faházakkal (10 db. négy személyes faház), vizesblokkal, hiszen a jelenlegi egy szem fürdőszoba képtelen ellátni egy-egy tábor gyermekseregét, illetve nagyobb létszámú vendéget. Nagyobb létszámú vendég jelenleg a tetőtérben tud megszállni, ezen segítenének a faházak.
  2. Magyarfaluban is sikerült megvásárolni és felújítani egy régi házat a hozzá tartozó telekkel. Ez jelenleg csupán az egyik ott tanító kollegának nyújt lakást és helyszíne az ottani iskolán kívüli oktatásnak. A házhoz tartozó telken szeretnénk egy a lábnyikihoz hasonló „gyermekek házát” felépíteni támogatóink segítségével.
  3. A Diószegen megvásárolt ingatlant szeretnénk az Ónfalva (Onesti) környéki, illetve Tatros völgyi magyar oktatás egyféle „bázisává” tenni, hiszen ezek a falvak messze esnek Bákótól, a központi irodától. A nyár folyamán önkéntesek segítségével zajlottak felújítási munkálatok, ezeket mindenképp szükséges folytatni (tetőjavítás, ablakcserék, szigetelés)

Megjegyzés: tudni kell, hogy a moldvai csángók lakta falvakban nagyon ritkák az eladó belterületi ingatlanok a magas népszaporulat és a közösségünk szülőföldhöz való ragaszkodása miatt, ezért sajnos nincsen nagy válogatási lehetőségünk.

Matracokra lenne szükségünk már elkészült emletes ágyakba. A hiányzó matracok mérete: 200 x 80 cm., paplanokra, párnákra, ágyneműkre házaink megfelelő felszereltségéhez; szükség van még új, jóminőségű paplanokra, párnákra, ágyneműkre.

Milyen taneszközökre van szüksége a csángó gyerekeknek és tanáraiknak?

Szívesen veszünk minden olyan adományt, ami hasznos, szükségszerű, illetve jól használható az oktatásban. Irodai szerekre, tanszerekre folyamatosan szükségünk van, s mivel anyagi korlátaink elég szűkre szabottak, diákjaink pedig hála Istennek nagy számban járnak magyarórára (1650 diákunk van) jól jön az ilyen nemű segítség. Ami a könyveket illeti, csak kimondottan gyerekkiadványokat, ifjúsági és szépirodalmi regényeket, esetleg a tanárok számára felhasználható módszertani könyveket tudunk hasznosítani. Tankönyvek közül az I-IV osztály számára íródott magyar nyelv és irodalom, azaz olvasókönyv a használható, illetve nagyon jó, ha a hozzuk tartozó feladatos füzetek, gyakorlók is megvannak lehetőleg több példányban, hogy ne kelljen fénymásolni. A gyerekek többsége most ismerkedik a magyar nyelvvel, akik írni-olvasni már megtanultak, csak egyszerű olvasmányok megértésére képesek. Komolyabb irodalmi, történelmi műveket kaptunk már, helyszűke miatt nehezen tároljuk, illetve a gyerekek közül is csak kevesen tartanak ott, hogy nagyobb regényeket, felnőttirodalmat olvassanak.
Íme, egy irányadó lista, hogy nagyjából mit is szoktunk használni, milyen jellegű tanszerekre, irodaszerekre, gépekre lenne szükségünk, kiemeltük a prioritásokat:

nagyméretű Kárpát-medence térkép, néprajzi tájegységeket bemutató térkép, földgömb
– színes ábécés lapok az osztály falára
– színes ábécés lapok kis méretben a gyerekeknek
vonalas füzet
– sima füzet
– mappa
fénymásoló papír (ebből mindig kevés van!!!)
– szótárfüzet
grafit ceruza
filctoll, golyóstoll több színben
színes ceruza
zsírkréta
tempera
rajzlap, rajztömb
krepp-papír (különböző színekben)
színes papír, origami papír
A4 színes karton (fekete, zöld, narancssárga, barna, kék stb.)
tisztasági szerek
tollak
radír
ragasztószalag
rajztömb
táblamarker
– tábla-mágnes
– papírlyukasztó
– kréták (fehér és színes) – táblakréta és aszfaltkréta is
– többféle ecset
– rajzszög
– ceruzahegyező, amit az asztalra lehet erősíteni.
színes levélpapír és borítékok
– posztit
– folyékonyjavító
olló
szike
folyékony és nem folyékony ragasztó
– kézműves foglalkozásokhoz: gyöngy, horgász damil (0,24), tű, cérna, színes fonal, színes kartonlapok, üvegfesték, matricák, levegőre száradó és kiégethető gyurmák, sima gyurma, hurkapálca, színes fonalgombolyagok
duplex karton
– irattartó fóliák
– irható cd-k, dvd-k
– színes matricák
kifestő füzet, nyelvtani gyakorló
– tűzőgép
fénymásoló gép (nagyon sokat fénymásolunk, 21 helyszínünk van, mindegyiken szükség volna fénymásolóra, sajnos nem tudtuk megoldani mindenütt)
– CD lejátszó tánctanításhoz, de sokszor óra közben is (pl. kézműves foglalkozások alatt) magyar zenét, népzenét, klasszikus zenét hallgatnak a gyerekek
– kifestő füzet, mindenképp olyat válasszanak, melynek az egyik oldalán van kép, a másikon pedig a történet szövege leírva jó nagy betűkkel.
– nyelvtani gyakorlót is sokat használunk, a J vagy LY-t is ismerjük, használjuk. Ugyanabból a sorozatból mind nagyon jók.

Egyéb ötlet:

– Anyanyelvünk világa. Budapest. Nemzeti Tankönyvkiadó. írta: Bacsó Mónika Vass Zoltánné. (Ilyenből 1-2-3-4. osztályosoknak mindenikből)
– Ábécés olvasókönyv. Írta: Báder Ilona. Budapest. Nemzeti Tankönyvkiadó + 2-3-4. osztályos olvasókönyvek

Ezeket szeretjük, mert színesek, szépek.

A pedagógusok részére tanítási segédeszközként minél több példányban:

– A magyar helyesírás szabályai. Budapest. Akadémiai Kiadó. Tizenegyedik kiadás
– Idegen szavak szótára. Budapest. Akadémiai Kiadó
Román-Magyar, Magyar-Román szótár.
Faragó József: Baka András tréfás beszédei: moldvai csángómagyar népmesék. 2003. Kolozsvár. Kriterion Kiadó. 201 old. + CD
– Kallós Zoltán: Világszárnya: moldvai csángómagyar népmesék (elmesélte a lészpedi Demeter Antiné Jánó Anna) gyűjt.: Kallós+Vass. Kolozsvár, Stúdium Kiadó 2003. 245 old.

Oktatási helyszíneink általában rendelkeznek Tv és dvd lejátszó készülékkel, így mesefilmeket, más filmeket DVD-ről tudunk vetíteni a gyerekeknek.

Ötleteink:

Magyar népmesék + egyéb rajzfilm magyarul
– Tüskevár + más magyar ifjúsági filmek

MAGYAR SZINKRONNAL szívesen fogadunk más, már nagyobbacska gyerekeknek szóló filmek is:

– Pl.: Legyetek jók, ha tudtok
– Napfivér, holdnővér
– Holt költők társasága (főszereplő: Robin Wiliams)
– Halászkirály legendája
– Louis de Funes filmjei
– Esőember
– Hét év Tibetben (főszereplő: Brad Pitt)
– Dirty Dancing (főszereplők: Jennifer Grey, Patrick Swayze)
– Koldus és Királyfi (főszereplők: Aidan Quinn, Alan Bates)
– Hárman párban (főszereplők: Antonio Banderas, Melanie Griffith)
– Sztárom a párom (főszereplők: Julia Roberts, Hugh Grant)
– Mentsük meg Ryen közlegényt (főszereplő: Tom Hanks)
– Az élet szép (főszereplő: Roberto Bengini)
– Pinokkió (főszereplő: Roberto Bengini)
– Az angol beteg
– Nicsak, ki beszél I-II. (főszereplő: John Travolta)
– Reszkessetek betörők
– A muskétás (főszereplő: Catherine Denevue)
– A kék lagúna

+ más népszerű filmek

Egészségügyi szűrőprogramok

A moldvai csángó falvakban elindítottunk egy szűrőprogramot, igyekszünk megmérni minél több ember vércukrát, koleszterinszintjét, vérnyomását, súlyát, ill. felvilágosítani őket a magas értékek veszélyéről, ugyanakkor hangsúlyozzuk a prevenció fontosságát is.
A koleszterin és vércukormérő géphez szükséges tesztek, pálcikák nagyon drágák, hogy ezeket beszerezhessük, megvásárolhassuk, számítunk az Önök segítéségére.
A vércukrot mérőgép: ACCU-CHEK GO, ill. van egy ACCUTREND gépünk, amivel koleszterin szintet, vércukrot és triglicerideket tudunk mérni.
Fontosnak tartjuk a program folytatását, hisz az emberek a pénzhiány miatt itt nálunk csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagyon fáj valamijük. Ám a magas vérnyomást és a cukorbetegséget nem lehet “érezni”, csak szűréssel zárhatók ki.
Magyarfaluban végeztünk kétszer szűrést, kiknél először magas értéket mértünk, kezelték magukat, diétáztak. Amikor visszamentünk egy hónappal később, már jobb eredményeket mértünk. Meg is jegyezte a családorvos, úgy látszik, hogy ránk jobban hallgatnak, mint rá.
Ha van lehetősége, kérem, segítsen nekünk a program folytatásában!

Elsősegély felszerelések

A moldvai csángó gyerekek magyar nyelvre való oktatása 19 településen, iskolán kívüli foglalkozások keretében is zajlik. Ezért Szövetségünk minden faluban, ahol van már magyar oktatás, egy házat bérel. Itt a gyerekek tanulhatnak, ill. ez a ház szolgál szolgálati lakásként is a magyartanárok számára, hiszen a legtöbben nem helybeliek.
Ezeken a helyszíneken fontos, hogy legyen egy-egy elsősegély felszerelés.

– steril, gyorskötöző pólya
– vágott mullpólya
– steril mull-lap
– fóliakesztyű
– ragtapasz
– fertőtlenítő oldat, jódpárna
– háztartási olló
– biztosítótű
– vérzéscsillapító nyomó kötés (kicsi, nagy)
– kullancs csipesz
– szemöblítő folyadék
– kötöző háló 2-es ujjakra méretben
– kötöző háló 7-es karra, lábszárra méretben
– lázmérő
– rugalmas pólya (8 cm-s)
– vérzéscsillapító spray
– sebtisztító

Nagy szükség van a recept nélkül kapható gyógyszerekre is:

– lázcsillapító
– fájdalomcsillapító
– köhögéscsillapító, stb.

Gyakori az egyoldalú étkezés, a gyerekeknek fontos lenne szedniük

– vitaminokat
– kalciumot

Több olyan mozgássérült embert fölkerestünk a falvakban, akik nem tudják megvásárolni a szükséges segédeszközöket, rajtuk is szeretnénk segíteni. Szükség lenne a következőkre:

– bot, mankó
– szoba WC
– tolószék
– felfekvés megelőző eszközök
– pelenka (felnőtt és nagyobb méretek)
– szappan
– mosópor
– tisztítószerek

Köszönettel, Solomon Mária, MCSMSZ szociális felelős

Továbbtanulók részére

A Csíkszeredában magyarul továbbtanuló csángó diákok bentlakásának (kollégiumának) felszereltsége még mindig sok hiányosságot mutat. Az MCSMSZ által fizetett kollégiumi térítési díjon felül sok olyan kiadás adódik egész évben, melyeknek fedezése támogatóink nélkül nehézségekbe ütközik.

A következő dolgokra van folyamatosan szükség:

– tisztítószerek (mosópor – automata mosógéphez, fertőtlenítőszerek, felmosószer, stb.)
– tisztálkodószerek (szappan, tusfürdő, sampon, fogkrém, fogkefe, törölközők, w.c. papír, betétek, tamponok)
– tanszerek (füzetek, golyóstoll, vonalzókészletek, körzőkészletek, számológépek, hátizsákok)
– filteres teák, gyógyteák
– villanyégők
– gyógyszerek, kötszerek (fájdalomcsillapító, görcsoldó, megfázásra, krémek rándulásra, vitaminok, sebfertőtlenítő, gyomorégés-, puffadás elleni gyógyszerek, stb.)
– csaptelepek, zuhanyzók
– A4-es lapok, nyomtatópatronok
– számítógépek, számítógépalkatrészek (egyeztetés alapján)
– könyvek, tankönyvek, szótárak (egyeztetés alapján)

Szponzorálás

Önnek Romániában bejegyzett cége van és szeretné cége révén támogatni a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége tevékenységét. Most megteheti anélkül, hogy Önnek vagy cégének mindez pénzbe kerülne!
A romániai törvénykezés lehetővé teszi, hogy szponzorálási szerződést kössön egy civil szervezettel, a szponzorálási összeget pedig leírhatja cége nyereségadójából azzal a feltétellel, hogy a felajánlott szponzorálási összeg nem haladhatja meg a nyereségadó 20%-át, illetve a cég forgalmának 3‰-ét (ezrelékét). Ahelyett, hogy az államnak adná ezt a pénzt, lehetősége van, hogy egy jó célt támogasson.

 

Itt elolvashajta a törvénykezésnek a szponzorálásra vonatkozó előírásait:

 

Extras din Legea nr. 32 din 19 mai 1994 privind sponsorizarea
Art. 1. – (1) Sponsorizarea este actul juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării.
(2) Contractul de sponsorizare se încheie în formă scrisă, cu specificarea obiectului, valorii şi duratei sponsorizării, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor părţilor.
Art. 5. – (1) Sponsorul ori beneficiarul are dreptul să aducă la cunoştinţa publicului sponsorizarea prin promovarea numelui, a mărcii sau a imaginii sponsorului.
Art. 9. – (1) Sumele primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de plata impozitului pe venit.

Extras din Codul fiscal
Art. 19 – Credit fiscal
(4) Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
b) nu depaseste mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

 

2012 01 08