Mit küldjünk, mit hozzunk a keresztgyerekünknek?

A moldvai csángó családok nagyon ritkán érzik saját magukat szegényeknek. Bár általában nagyon szerény keresetű családok gyerekeit tanítjuk, mégis a gyerekek jól érzik magukat, testileg, szellemileg sokszor még egészségesebbek mint magyarországi társaik. Bár nagyon sok szülő, sok fiatal dolgozik külföldön, még mindig ritkán találunk számítógépet vagy más digitális játékszert errefelé. A gyerekek vágynak rá, ennek ellenére nem ajánljuk az ilyen sokszor romboló hatású játékok ajándékozását.
E helyett bátran küldhetők, hozhatók a gyerekek számára:
– tanszerek minden mennyiségben (füzet, írószer, tolltartó, hátitáska, vonalzó, színes ceruzák, rajztömbök, vízfesték stb.)
– társasjátékok (a nyelvi készséget fejlesztő játékokkal sokat segítünk a tanár munkáján is, ha azt a gyerekek megszeretik)
– labda és más egyszerű sportszerek
– fiúknak használt sílécek, használt gyerekbicikli, lányoknak babák, apró gyöngyszemek
– édességek minden mennyiségben
– könyvek ajándékozásánál figyelembe kell venni a gyerek életkora mellett azt is, hogy mennyi ideje tanulja a magyar nyelvet (ezt meg lehet kérdezni levélben). Általánosságban véve nagyon szeretik a szép színes, egyszerűen olvasható könyveket. Fontos bekalkulálni azt is, hogy itt még nem volt nyelvújítás, tehát, ha olyan könyvet hozunk, ami sok modernkedő nyelvi formulát tartalmaz, akkor azt szinte hiába tesszük. Mesekönyveket, a kicsiknek 9-10 éves korig kifestős könyvecskét, a nagyobbaknak – 13-14 éveseknek – már meg lehet próbálkozni olyan tematikus könyvekkel, amelyek egyszerűen leírnak mai gyerekeket érdeklő témaköröket (pl. Repülők könyve fiúknak, a Kamasz lányok olvasókönyve a lányoknak). Természetesen lehet próbálkozni egyszerűbb irodalmi művekkel is, de nagyobb regényeket még nem olvasnak ezek a gyerekek. Igazából az a nyelvi szint, amin hozzájuk lehet közelíteni jól érezhető a Reverinda gyereklap írásaiban (http://reverinda.csango.ro-n olvasható).
– ruhákat is küldhetünk, de előtte érdemes megérdeklődni a méreteket. Felnőtt méretű ruhák küldését nem ajánljuk. A gyerekek ma már nálunk is modern, városias ruhadarabokat hordanak, ugyanúgy örülnek a szép új ruhának, akár más vidékek gyerekei. Népviseletben ők is csak különleges alkalmakkor járnak.

Taneszközöket, beleértve a feladatlapokat, tankönyveket, munkáltató füzeteket inkább a tanárok részére kell küldeni. Ezek minimális példányszáma 25, hiszen máskülönben nem használható csoportos foglalkozásokon. Fontos kiemelnem, hogy a munkafüzetek mindenképp újak legyenek. Egy használt, kitöltött munkafüzettel már nem olyan érdekes.

A Romániába, keresztgyerekünk részére küldött postai csomagok esetében érdemes megérdeklődni, hogy mekkora az a maximális tömeg, amely még elmegy levélként (nálunk 2 kg), ez ugyanis nem vámköteles, illetve a postás házhoz viszi.

A keresztgyermekeiknek szánt csomagok leadására Magyarországon személyesen és postai úton van mód Budapesten a következő címen:
Budapest XIII. kerület, Kis Gömb u. 25-27. (Szent László u. sarok) APC SMART ELECTRONIC Kft.
Nyitva: H.-P. 9:00 – 16:00 h, Bejárat az udvar felől, ahová autóval is kényelmesen be lehet állni.
Megközelítés BKV-val: 1-es villamossal vagy 30, 30A és 32-es autóbusszal a Róbert Károly krt. közúti felüljáró megállóig.
A csomagra mindig legyen ráírva a címzett pontos neve, faluja!

2008 01 07