Dr. Edvi Péter, az MCsMSz Felügyelőbizottsága elnökének látogatása

Dr. Edvi Péter, a  Felügyelőbizottság és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke Csángóföldre látogatott. Hétfőn, Csíkszeredában, a Csángómagyar Szövetség képviselőivel egy épületet tekintettünk meg, amit megvásárolnánk, ugyanis az itt iskolába járó gyerekek kollégiuma lakhatatlanná vált. Az épület adásvételét valószínűleg sikerül lebonyolítani az elkövetkező néhány hétben.

Gyímesbükkben az iskolához tértünk be, mindnyájan örültünk a találkozásnak, a már jól ismert tanárok és az itt tanuló 256 diák igen kedvesen fogadott bennünket. A gyermekélelmezés beindításáról beszélgettünk, amely a gyermekek körében nagy sikernek örvend. Az ösztöndíjprogram elindítása is folyamatban van, már csak a szülők számlanyitására várnak.

Diószegen megnéztük az építkezést, itt az iskola rendbehozatala folyik. A munkálat szerencsére a végéhez közelít, körülbelül három hét múlva lesz az átadás. A diószegi gyermekek ezek után szép és rendezett körülmények között tanulhatnak.

A bákói Magyar Házban találkozót szerveztünk a pedagógusokkal, akiknek a munkáját igen fontosnak tartjuk, ugyanis ők tanítják meg a gyermekeket a nagyszüleik nyelvére, hagyományaikra. A nagyszüleikére, mivel a Ceausescu éra alatt a szüleik kevésbé tanulhatták anyanyelvüket. A Csángómagyar  Szövetség ezért is igyekszik minél több gyereket oktatni. Reméljük, hogy 2200 -2300 gyerek fog az magyar órákra, a hagyományőrző tevékenységekre járni. A pedagógusok beszámoltak kisebb-nagyobb problémákról, ezeket a Szövetség megpróbálja minél hamarabb megoldani.

Magyarfaluban végre elkészült az épület, tele volt gyerekekkel, közel 200-an játszottak, énekeltek, hintáztak, tanultak, ebédeltek itt. Trunkon megnéztünk egy esetleg iskolának alkalmas épületet, Diószénen meg azt, amit a Szövetség már megvásárolt, és jövő év végéig átépítené iskolának. Lábnyikban a Rendezvényterem építése is a végéhez közeledik.

A bákói Magyar Házban egy közgyűlés volt, 35-40 küldöttel, midenki elmondta az észrevételeit, problémáit mely a saját faluját érinti: az építkezésekről, a már működő magyar házakról, oktatókról és diákokról. Mivel a szövetség több helyszínen dolgozik, egyhangúan megszavaztuk, hogy a már meglévő nyolc munkapont mellé, Lészpeden, Trunkon, Diószénen, Frumószán, Bákóban, Pusztinán újakat hozunk létre.

 

2019 10 17