Segítségnyújtás

A karantén idején a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kétféle csomagot készített és juttatott el a csángó falvak lakóinak. Mivel kötelező a maszkviselés, de ezt sehol sem lehet kapni, 1500 csomagot állítottunk össze, amelyek fertőtlenítőszert, szappant és maszkot tartalmaztak. A csomagban tájékoztató is volt, a lakosok teendőiről és kinyomtatott saját felelősségű nyilatkozatokat is tettünk bele. A polgármesteri hivatalokkal való egyeztetések után ezeket olyan falvakban osztottuk szét, ahol más civil szervezet nem jelentkezett hasonló munkára: Lábnyikban, Külsőrekecsinben, Csík faluban, Dumbravénben, Gajdáron, Máriafalván és Pokolpatakon. A  kollegák, minden egészségügyi szabályt betartva, a falvak minden egyes családjának vittek belőle.

Ezzel az akcióval párhuzamosan, minden faluban -ahol helyi szervezete van az MCsMsz-nek- a helyi megbízottak összeállították azon idősek listáját, akik betegek, nem tudnak lakásukból kimozdulni és nincs segítségük. Kollegáink nekik is szakszerűen, jelen törvényeket betartva, házhoz szállították a fertőtlenítőszereket, alapélelmiszereket és tájékoztatót tartalmazó csomagokat. 500 csomag jutott így el, 28 faluba.

A megajándékozottak visszajelzéseinek függvényében, ha szükségesnek, hasznosnak találták, ezt a tevékenységet a továbbiakban is szeretnénk folytatni.

 

2020 04 23