Tiszta környezetért program Diószegen és Lábnyikban

„A tiszta környezetért” program ebben az évben is nagyszámú gyerekek részvételével indult. A környezettudatos gondolkodásmód ma már természetes elvárásnak számít mindannyiunk számára, különösen a mai gyerekeknek.

Sikerült megértetni azt, hogy a program célja egyrészt megtisztítani a falu utcáit és környékét az eldobált szeméttől, másrészt erősíteni bennük, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen szabad eldobni. A szemétgyűjtő programon, mint az előző években, a tanárok és szervezők vezetése által kisebb-nagyobb diákok vettek részt, amit két faluban sikerült most megszervezni, Diószegen és Lábnyikban.

A gyermekek lelkesen kezdtek neki a szemétszedéshez. Volt olyan gyerek, aki először nem akarta gyűjteni, azzal indokolva, hogy ő bizony nem kukás. A beszélgetés során megértették, hogy fontos, hogy tiszta környezetben éljenek, hogy nekik is feladatuk a falu utcáinak tisztántartása.  Elfogadták, hogy az nem szégyen, ha a szemetet felszedi a saját falujában, hanem ez egy jó és fontos dolog.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – zsákok és védőkesztyűk – minden csoportvezető kiosztatta a csoportjának és nekivágtak a nagy feladatnak.

Május 24-én, Diószegen 30 gyerekkel kezdtük a szemétszedést, három csoport indult három utcába és tisztábbá tették a falut. Ez nagyon jót tett a falu arculatának, de ami ennél is fontosabb, hogy nagyon jó példát mutattak a falubelieknek.

Május 25-én 36 gyerekkel „támadtuk meg” a lábnyiki szemetet, szintén zsákokkal és kesztyűkkel „felfegyverkezve. Ugyanúgy három csoportra felosztva indult el a gyereksereg a falu utcáinak szebbé varázsolására. Miután lejárt a szemétgyűjtés és a kis harapnivalót (szendvicsek, gyümölcsök) is eltűntették, néhány gyerek szép furulyaszóval zárta a programot.

Köszönjük a pedagógusok segítségét, és a támogatóknak, hogy újra meg tudtuk valósítani a programot.

2017 05 26