Klézsei és budai hagyományőrzők az Erdélyi Táncháztalálkozón

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a székelyudvarhelyi Kaszaj Kulturális Egyesület, és az Udvarhely Néptáncműhely közös eseményeként idén szeptember 8. és 11. között zajlott Székelyudvarhelyen az Erdélyi Táncháztalálkozó.

Bár az esemény elsősorban a táncház, mint a néphagyományból merítő, de alapvetően mégiscsak kortárs szórakozásforma kedvelőinek, művelőinek találkozója, azért a műkedvelők, amatőr és a hivatásos népzenei és néptáncegyüttesek mellett az élő néphagyomány képviselőinek is helye, mi több, erős, hiteles mintaadó szerepe van benne ma is. Így történhetett meg, hogy a rendezvény történetében először idén moldvai csángómagyar hagyományőrzők is meghívást kaptak és jelen lehettek a Találkozón. A Legedi László István által vezetett Küs Klézse Szárnya Hagyományőrző Csoport és a Botezatu Victoria által vezetett budai Szályka Rózsa Hagyományőrző Csoport, Legedi László István, Fehér Mihály és a László-fiúk alkotta ifjúsági zenekar kíséretében utaztak Székelyudvarhelyre.

A delegáció tagjai 9-én és 10-én este a párhuzamosan zajló táncházaknak helyet adó három helyszín közül kettőben is egyenként több, mint egy-egy óra hosszat látták el a hagyományos moldvai csángómagyar táncmulatság házigazdai szerepét, nagy sikerrel szolgáltatván a zenét, a táncos mintát és a fergeteges hangulatot. De színpadi fellépésük is volt, 10-én délután a rendezvény szabadtéri színpadán, ahol ismételten bizonyították, hogy az öreg táncos nem vén táncos. Még arra is futotta figyelemből és jóindulatból, hogy a jelenlévő amatőr együttesek táncosainak, akik moldvai csángómagyar viseletben voltak, gyors szakmai továbbképzést tartsanak a csángómagyar népviselet helyes viselésének módjából, kétkezi segítséget is nyújtván nekik fellépésük előtt.

A hagyományőrző csoportok nevében is hálásan köszönjük a szervezőknek, házigazdáknak a meghívást, és bízunk benne, hogy lesz folytatás.

Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

2022 09 15