Konferencia a csángókról

  Veszélyeztetett örökség – Veszélyeztetett kultúrák. A moldvai csángók címmel immár ötödik alkalommal rendez konferenciát a Teleki László Alapítvány. A szakmai találkozót idén Bákóban illetve Lábnyikban tartják október 16-án és 17-én.

A 2006-ban és 2008-ban Bákóban és Pusztinán megrendezett találkozó tudományos hozadéka mellett nagy jelentőségű volt a magas rangú egyházi személyiségek részvételével a magyar nyelvű misével kapcsolatban megrendezett egyházügyi k erekasztal. Kiemelkedő egyházpolitikai sikert jelentett, hogy a 2008-as konferencia keretében magyar nyelvű misét tartottak a pusztinai Szent István templomban, aminek eredményeként eddig szinte lehetetlennek tűnő folyamat indult el.

Az idei konferencia első napján tudományos előadások hangoznak el a szórványok lelki gondozása, a moldvai csángók és a katolikus egyház kapcsolata, a moldvai csángók középkori emlékei és más témaköröken.

A nap zárásaként egyedülálló eseményre, Petrás Mária csángó keramikus művész kiállításának megnyitására kerül sor.

A konferencia második napját, a kis moldvai csángó faluban Lábnyikon rendezik meg, ahol kerekasztal-beszélgetésen tudományos, művészeti és közéleti területen kiemelkedő teljesítményt elérő csángó fiatalok mutatkoznak be.

A konferenciát Cserháti Ferenc püspök által celebrált magyar nyelvű mise zárja, több csángó pap koncelebrálásával.

sajtóanyag

2009 10 19