Csángóföldtől a Fekete-tengerig

A moldvai csángók nyomában – kultúra, hagyományőrzés, felfedezés és tengerparti pihenés
08.09 – 08.16. – 8 nap. Összes költség: 69 e Ft

Augusztus 9.
Indulás Budapestről, a Hősök-teréről 7 órakor (a nagyobb városokból a fővárosba történő közös utazást is segítünk megszervezni). Gyönyörködünk a káprázatos panorámában, ebédelési lehetőség Erdély kapujában, a Király-hágón. Szállás kis családi panzióban és magánházaknál a népművészetéről, gazdag magyar néphagyományáról híres Kalotaszeg egyik legszebb településén, Kalotaszentkirályon. Este hagyományőrző vacsoraest kalotaszegi zenészekkel, népviseleti bemutatóval, táncosokkal.

Augusztus 10.
Bőséges reggeli a családoknál, illetve a panzióban. Vezetett városnézés Kolozsváron. Megálló és vásárlási lehetőség Korondon, a székely népművészet és fazekasság központjában. Városnézés Székelyudvarhelyen, szoborpark, ebédelési lehetőség. Csíkszeredán át továbbutazás a Gyimesek felé. Megállunk a Gyimesekben, a történelmi határon álló Rákóczi-várnál és az alatta lévő, felújított, régi határ előtti utolsó vasúti őrbódénál. Érkezés az esti órákban a moldvai Csángóföldön, Bákótól délre található színmagyar ajkú Lujzikalagorba, a délies, 16-17. századihoz hasonló, archaikusan ékes magyar nyelvet őrző csángó nagyfaluba. Szállás és vacsora családoknál. Lujzikalagor történetében mi leszünk az első csoportos vendégek.

Augusztus 11.
Reggeli a házigazdáinknál. A magyar feliratokat is őrző forrófalvi fatemplom, a Szent Márton templom meglátogatása. Visszatérés után – ha belefér az időnkbe – fakultatív séta a kalagori kálváriadombra, ahonnan csodálatos a kilátás a Szeret folyó völgyére és a benne sorakozó csángómagyar falvakra. Ebéd a családoknál. Ezután Esztufuj-Nádasfalura látogatunk, ahol részt veszünk egy csángómagyar esküvőn, mely során megismerkedhetünk a még moldvai csángó viszonylatban is különösen vendégszerető helyiekkel. Amennyiben tudunk magyar papot vinni, csak abban az esetben lehet a szertartásnak magyar része is, mert a helyi pap sajnos nem beszél magyarul. Este szabadtéri vacsoraest lujzikalagori hagyományőrzők és a helyi magyaroktatásban résztvevő diákok fellépésével. Vendég: Nyisztor Ilona Magyar Örökség-díjas énekes és tanítványai Pusztináról.

Augusztus 12.
Továbbutazás a lujzikalagori telepesek által az első világháború után alapított tengerparthoz közeli csángó faluba, Oituzba (450 km Lujzikalagortól). Az itteni földeket harci érdemeik elismeréseképpen katák a moldvai csángók a román királytól. Útközben egy másik keleti magyar végvárban, a Galachoz közeli Foltestben állunk meg. A falu magyar közösségéről csak idén májusban, felfedezésünk nyomán szerezhettek tudomást az érdeklődők – mert mindeddig rejtve maradt, hogy esztufuj-nádasfalusi csángók rajzottak ki e távoli településre és építettek még templomot is maguknak. A volt esztufuji javasasszony, a helyi közösség vezetője, a templomépítő Fergyes Borbála és népes családja a templomkertben énekekkel, archaikus imákkal, népi gyógyászati bemutatóval bűvöl el és ebéddel vár minket. Természetesen Galac megye egyetlen magyar templomát is megmutatják nekünk. Érkezés az esti órákban Oituzba, szállás és vacsora Dobrudzsa leggazdagabb, a 40-50 felettieket tekintve színmagyar anyanyelvű falujában, kulturált magánházaknál. Oituzban is mi leszünk az első turistacsoport, ennek megfelelően vár minket és készül a 600 lelkes falu közössége a fogadásunkra.

Augusztus 13.
Egész napos strandolás, tengerparti pihenés – Mamaia és Constanta. Oituztól 15 percre található Románia legnépszerűbb üdülőterülete, a hosszú homokos tengerparttal, számtalan kávézóval, bárral, étteremmel és minden létező, modern tengerparti szolgáltatással ellátott Mamaia és mellette a pörgős nagyváros, Constanta. Este vacsora a házigazdáknál, Oituzban.

Augusztus 14.
Constanta: strandolás; vagy a Tiszti Kaszinó meglátogatása a kikötőben, mellette Delfinárium és tengeri Aquarium. Visszatérve Oituzba a nagy új templom és a régi kicsi (amelyben Imre herceg szobra is megtalálható, egyelőre nem tudtuk ennek pontos eredetét felderíteni) meglátogatása, séta a faluban. Este Ferencz Rózsa Mária, a falu alapítójának a leánya tart előadást a falu alapításáról, majd közös vacsora és ismerkedés a helyiekkel.

Augusztus 15.
Az év legnagyobb ünnepe Oituzban, amelyre a helyi szokások szerint gazdag vendéglátással várják a templom udvarán és környékén a környékbeli falvakból, városokból az ünnepre idesereglő katolikusokat. A szentmise és a családoknál elköltött ebéd után hazafelé vesszük az irányt. A késő esti órákban érkezünk szálláshelyünkre, Csernakeresztúrra, a Déva melletti, bukovinai származású székelymagyarok falujába. Vacsora és szállás magánházaknál.

Augusztus 16.
„Magos Déva vára” megmászása (a kényelmesebbeknek libegővel) után az Erdély-szerte több ezer árva magyar gyermek számára kollégiumokat, házakat építő Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványának központjának, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székhelyének és helyi bentlakásos kollégiumának meglátogatása. Ebédelési lehetőség Déván, majd hazaindulás. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Ár: 69 e Ft
Tartalmazza: az utazást; idegenvezetést; reggelit-vacsorát a teljes program alatt, valamint négy alkalommal ebédet is; hagyományőrző moldvai csángó és kalotaszegi zenész-táncos esteket. Nincsen benne 3 alkalommal fakultatív ebédelési lehetőség; a belépő a dévai várba és a Kolozsvári Szent Mihály templomba (körülbelül 1500 Ft a két belépőjegy összesen). Az utazás nonprofit alapon, baráti közösségként kerül megszervezésre, lebonyolításra.

A programok nincsenek kőbe vésve – viszont a kevesebb felé semmiképpen nem mozdulunk el a leírtaktól.

Előleg: 30 e Ft előleget kérünk jelentkezéskor befizetni – ennyi a 2500 km-re kalkulált buszköltség egy főre eső része. Az előleg összege csak abban az esetben jár vissza, ha maga az utas, vagy mi szervezők találunk az utat lemondó útitársunk helyett új utast. Előleg befizetése: Posch Dániel OTP 11773360-06324245. A fennmaradó összeg az utazás során fizetendő.

Utazás: nyugati típusú, modern, légkondicionált autóbusszal

Információ, jelentkezés: Posch Dániel – dani.posch@lenia2.hu – 06 20 205 36 45

Jelentkezni lehet: a helyek függvényében, minél előbb… A jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé.

2012 08 01