Meglátni, megszeretni – megmutatni, megszerettetni!

Lujzikalagor felfedezése.

Van egy örökmozgó, jó kedélyű fiatalember Dániel Posch a neve, aki Csángóföldön jártában keltében annyi jó és szép dolgot látott meg, annyi, számára értékes, érdekes, különleges élményre lelt, hogy elhatározta, ezt megmutatja másoknak is. Beleszeretett Moldvába, na! És ezt is meg akarta osztani, hiszen nem szégyelni való ez a szeretet, ez az elfogultság. A többi meg alapos munka, szervezés, kitartó erőfeszítés. Nemrég július elején, nálunk Lujzikalagorban is megfordult a Csángó Túra csapata, ha jól számolom negyedik alkalommal. És azt vettem észre, hogy egyre többen látnak meg jó, szép, érdekes, értékes, különleges dolgokat itt Csángóföldön, töltekeznek fel szerethető élményekkel. Biztos vagyok benne, hogy nem ugyanazokkal, mint Dani. Mert ez egy olyan világ, ami úgy tűnik, kifogyhatatlan csodatartalékokkal rendelkezik.

A lujzikalagori Kálváriáról az egyik legszebb kilátás nyilik a Szeret völgyére, Krisztina savanyú levese, pánkója utánozhatatlan, akárcsak a kalagori színes viselet szépsége, a trunki csodakút vize jó hűvös volt, Benedek Márton orvos-szent ember életútja meg elgondolkodtató, néne Viktori Botezatu Klézse-Budán gazdag, értékekkel teli ládikóját és élete folyását nyitotta meg nekünk, a nagypataki több száz éves fa templom magyar feliratai, ácsolata ámulattal töltött el, a kíváncsi, nagypataki asszonyok szép beszéde, szűrű kérdésze, hogy értjük-e, amit mondanak, moszt is fülemben cseng!

Szép, emlékezetes nap volt, számomra is. Köszönöm Éva Vajda, hogy elhoztad a csapatot! Köszönöm a vidám, lelkes, figyelmes csapatnak a nyitottságot, érdeklődést! József Zámbó és Dr. Révész Judit ajándéka örömteli meglepetés lesz a gyerekek számára.

Petres László

2015. augusztus 2.

2015 08 02