Adventi éneklés- Buda, Klézse, Somoska, és Pokolpatak hagyományőrzői

A karácsonyi éneklést a magyar néphagyományban leggyakrabban kántálásnak nevezik, de néhol kóringyálás, pászlizás, mendikálás, angyali vigasság a neve. Hagyományosan karácsony estéjén, és másnap, házról- házra járva énekeltek a kántálók. Falvanként változott a szokás, volt, hogy az engedélykérés után az ablak alatt, vagy a házban énekeltek, egy vagy több éneket. A háziak szénát szórtak az ablak alá, hogy a gyerekek azon kántáljanak, ezt a szénát azután a tyúkólba vitték, hogy a tyúkok jobban tojjanak. A kántálásért a gyerekek diót, almát, bélest, perecet, madár alakú kalácsot kaptak. Manapság már pénzt is adnak nekik. Délután a fiatalok, késő este a házas emberek jártak kántálni. Moldva falvaiban még ma is élő ez a szokás.
A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége számára is nagyon fontos, hogy a kántálás szokása tovább éljen, ezért a járványügyi korlátozások ellenére is, bár azokhoz alkalmazkodva, azokat tiszteletben tartva idén is megszerveztük az adventi éneklést, a hagyományőrző csoportok számára. Évekkel ezelőtt az a gyakorlat alakult ki, hogy már az advent idején a hagyományőrző csoportok ellátogattak egymáshoz, az időszak szellemiségéhez illő közösségi élményekkel segíteni egymásnak a cselekvő, szeretetteljes karácsonyvárásban. Az évek alatt egyre több falu hagyományőrzői csatlakoztak az adventi éneklés rendszeréhez, így ebben a zenés, táncos szokásoktól tartózkodó adventi időszakban is többször összegyűltek, felelevenítették a gyermekkorukban tanult magyar karácsonyi énekeket, és ráadásként újakat is megtanultak.
Idén nem lehetséges a szokásos forma szerinti közös éneklés, egymás meglátogatása, de mert ezt az egyre romló járványügyi helyzet láttán hónapokkal előre lehetett sejteni, időben felkészültünk és mint immár több rendezvényünket, ezt a kántálást is „másként”, online módon bonyolítjuk le, előre felvett videók segítségével, melyeken az egyes falvak hagyományőrző csoportjai otthon éneklik el régi szokás szerint való karácsonyváró, karácsonyt ünneplő énekeiket és üzennek így módon egymásnak és a világnak, hogy emberek, ne féljetek, ne csüggedjetek.
Advent minden vasárnapján lejátszunk pár felvételt. Elsőként november 29-én délután 17,00 órától Buda, Klézse, Somoska, és Pokolpatak hagyományőrzőit hallhatják, láthatják. A következőkben aztán december 6-án 13-án és 20-án is azonos órában adásba kerül egy-egy énekcsokor, közös virtuális adventi koszorúnkon fizikailag külön-külön, az otthonainkban, de lélekben együtt gyújtunk meg egy-egy gyertyát, miközben reménykedve várjuk az éjszakák rövidülését, a nappalok hosszabbodását, mindenféle nyavalyáinknak múlását és készülünk, hogy végül méltóképpen ünnepelhessük a Világ Megváltójának születésnapját.
A kezdeményezés és a felvétel sikerességét jelzi, hogy még az élő adás után is, nézők ezrei kapcsolódtak be a virtuális adventi együttlétbe.

 

2020 11 30