Március 15-i megemlékezés Csík faluban

A március 15-ei eseményeknek ugyan minimális a moldvai vonatkozása, ám, ahogy az elmúlt években is történt néhány helyszínen, ezúttal is volt megemlékezés a magyar nemzeti ünnep kapcsán Csángóföldön. Ládi Erika és Tamás Tünde Csík faluban szervezett szép ünnepséget.

Vendégünk volt ez alkalommal Dr. Szabó József Andor agrárattasé a Magyar Köztársaság Bukaresti Nagykövetségének képviseletében, akit Rekecsin község polgármestere (ide tartozik Csík falu is közigazgatásilag) Lucian Cheta hagyományosan kaláccsal és sóval fogadott a rekecsini polgármesteri hivatalban. A polgármesterrel és az önkormányzat képviselőivel tartott rövid megbeszélésen részt vettek a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének képviselői is Solomon Adrián elnök vezetésével. Ezután mindannyian közösen részt vettek az ünnepségen, melyre a csík falusi állami iskolában került sor. A szépen összeállított műsorban elhangzottak az ünnephez kapcsolódó versek, dalok és csángó énekek is. Nagy örömünkre a vendégek mellett sok gyermek és szülő is jelen volt ezen a szép ünnepen!

* * *

A magyar emberek legszebb és legkedvesebb nemzeti ünnepe március 15. Kokárdát tűznek a ruhájukra, és az épületeken is nemzeti színű zászlót lobogtat a tavaszi szél. Minden faluban, városban megemlékeznek az 1848-as forradalom eseményeiről, a híres és a névtelen hősökről.
De miért ünneplünk mi is? Mert közösek a gyökereink és nyelvünk eredete. Bár földrajzilag messzire szakadtunk, lélekben mégis közel maradtunk egymáshoz. Ünneplünk, mert minél többet szeretnénk tudni egymásról, Magyarország történelméről. A magyarok az 1848/49-es forradalom és szabadságharc sorsdöntő idején példát mutattak az egész világnak bátorságból, hősiességből és hazaszeretetből” – ezekkel a szavakkal kezdődött a megemlékezés a csík falusi iskolában. A kezdeti, hangot rezegtető izgalom hamarosan elillan, s a Kossuth nóta már szépen hangzik. A kiválasztott, katona sorsot megéneklő csángó énekek, jól illeszkedtek a Nemzeti dal és a Kisdobos című történethez. A szülők büszkén húzták ki magukat, ha gyermekük olvasta, a számukra ismeretlen verssorokat. A műsor zárásaként felcsendülő Mária éneket többen együtt énekelték, az ünnep tiszteletére kokárdával díszített, viseletbe öltözött gyermekekkel.
Dr. Szabó József Andor meghatott szavakkal köszönte meg a falu közösségének a megemlékezést. Lucian Cheta polgármester büszkeségének adott hangot, hogy a falu ilyen szép számmal vett részt a magyar nemzeti ünnepen, melynek ő is részese lehetett.
Ezt a március 15-ét a legszebb emlékeim között fogom megőrizni!

Ládi Erika, Csík falu

 

2009 03 16